Menu Zavřít

Reakce na kritiku: Avast zavře divizi Jumpshot, v ohrožení jsou stovky pracovních míst

30. 1. 2020
Autor: Profimedia.cz

Antivirová společnost Avast zavře svou divizi Jumpshot, která zpracovává data o uživatelích. V ohrožení jsou stovky pracovních míst, uvedla dnes agentura Reuters. Avast čelí kritice, že divizi Jumpshot předává údaje o aktivitách konkrétních uživatelů na internetu a že tato divize je následně prodává svým klientům.

„Mrzí nás, že tento krok bude mít dopad na zaměstnance společnosti Jumpshot, velmi si vážíme jejich práce a přispění. Budeme se snažit udělat celý proces pro ně co nejsnazší,“ uvedl generální ředitel Avastu Ondřej Vlček.

Avast firmu Jumpshot z větší části vlastní, 35procentní podíl ale před časem prodal firmě Ascential. Ta dnes uvedla, že podíl prodá zpět Avastu, který vrátí kupní cenu a zaplatí jí další výdaje.

Avast prodej dat nepopírá, tvrdí ale, že jsou anonymizovaná a že třetím stranám nikdy neprodal data, podle kterých by šlo dohledat konkrétního člověka.


Úder odvrácené straně: Češi pomohli hacknout hackery
 Tým Avastu a ČVÚT


Společnost Jumpshot začala služby nabízet v roce 2015 s cílem „poskytovat marketérům trendové analýzy a statistiky týkající se nákupních zvyklostí, které jsou anonymní“. Časopis PCMag ale začátkem tohoto týdne uvedl, že informace, které Avast prodává třetím stranám, je možné zpětně spojit s konkrétními osobami.

Avast založili v roce 1988 čeští výzkumníci Eduard Kučera a Pavel Baudiš, firma je jedním z průkopníků počítačového zabezpečení. V roce 2016 Avast koupil konkurenční českou antivirovou firmu AVG. Avast je podle objemu tržeb druhou největší antivirovou firmou na světě za americkou společností Symantec. V ČR Avast zaměstnává 1200 lidí, z toho tři čtvrtiny ve výzkumu a vývoji.

Dále čtěte:

Kauza skvělého úspěchu. Huawei je bezpečnostní hrozba prvního kalibru

Černá listina se plní. Čínský velký bratr už rozhoduje, kdo smí do vlaku

Nejnebezpečnější lidé na internetu: Trump, Putin, Zuckerberg

Největší kyberhrozbou pro Česko je Rusko a Čína, varuje úřad

Vaše zestárlá tvář. Mýty a fakta o fenoménu jménem FaceApp

11 věcí, které si budete chtít vymazat z Facebooku

FBI školí akademiky: obává se čínské špionáže

ebf - tip - debata

 Čínská špionáž, ilustrace

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).