Menu Zavřít

Realitka českého státu

13. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Česká konsolidační agentura

PRAHA (hat) - Spolu s postupným zánikem České konsolidační agentury (ČKA) se budou uvolňovat i budovy, které agentura vlastní. Přesněji řečeno, k nimž má právo hospodaření. Všechny objekty totiž ČKA musí v případě, že pro ně nebude mít využití, nabídnout do vládní dislokační komise. Pouze pokud o ně některá ze státních institucí neprojeví zájem, může je prodat. Vláda může rozhodovat i o objektech, na které má ČKA pouze zástavní právo.

ebf - tip - debata

Začátkem roku 2004 agentura disponovala celkem šesti kancelářskými objekty. Budovu na Kříženeckého náměstí prodala v pořadí již v druhém výběrovém řízení, jehož vítězem se stala společnost Media City Real. Do prvního tendru, v němž byla minimální cena stanovena na necelých 95 milionů korun, se nikdo nepřihlásil, v druhém proto byla nejnižší nabídková cena snížena na 79 milionů korun. Nyní je podán návrh na zápis do katastru nemovitostí.

V současné době se také připravuje dražba bloku budov v Hybernské ulici 997 a 998, které získala ČKA od ministerstva vnitra výměnou za budovu bývalého Centrotexu u stanice metra Pražského povstání. Aukční síň Naxos již stanovila minimální cenu 320 milionů korun. Aukce se měla původně uskutečnit již koncem července. „Dražba byla odložena, protože jsme zatím od ministerstva financí neobdrželi stanovisko k odsouhlasení vyvolávací ceny,“ uvedl Jiří Pekárek, tiskový mluvčí ČKA. Vedení Naxosu se domnívá, že potenciální kupci budou chtít pravděpodobně objekty využít na hotel.
Dceřiné společnosti ČKA, Česká finanční a Konpo, by měly zaniknout již koncem roku 2005. Konpo sídlí v objektu na lukrativní adrese v ulici Na příkopech, který je v majetku ČKA. Po jejím uvolnění bude v souladu se zákonem nabídnut do vládní dislokační komise. Česká finanční měla až do poloviny roku 2003 sídlo v Hybernské ulici 18. O objekt projevilo zájem ministerstvo spravedlnosti, vládní dislokační komise tedy uložila ČKA odkoupit jej od České finanční za tržní cenu a následně ho na ministerstvo bezúplatně převést. ČF nyní sídlí v pronajatém objektu v ulici V Jámě, který patří pravoslavné církvi.
Zlatým realitním hřebem zániku ČKA by mohlo být uvolnění jejího hlavního sídla v ulici Janovského. Mohlo by, ale pravděpodobně nebude. Nevzhledná budova v blízkosti metra Vltavská s dobrým spojením ke Strakově akademii pravděpodobně vládní dislokační komisí neprojde bez povšimnutí. Úředník, který si nepřál být jmenován, předpokládá, že na tuto budovu se vytvoří fronta zájemců z řad státních institucí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).