Menu Zavřít

Realitní portály se rozchází v číslech o vývoji nájemného

29. 12. 2010
Autor: profit

Čísla o vývoji tržních nájmů uváděná realitními portály se různí. Zatímco server Realytimix.cz dnes oznámil, že tržní nájmy u bytů o 60 metrech čtverečních ve většině tuzemských měst klesly, podle konkurenčního portálu Wikireality.cz jsou smluvní činže u malých bytů přibližně stejné jako před rokem.

Foto: Martin Siebert

V Ostravě bylo podle portálu Realytimix.cz tržní nájemné za byt o 60 metrech čtverečních v prosinci ve srovnání se začátkem roku nižší o deset procent, v Ústí nad Labem o 12,7 procenta. Největší nárůst naopak vykázaly Karlovy Vary, kde lidé za smluvní nájmy zaplatí o 6,1 procenta více.

Wikireality.cz uvádí největší pokles tržních nájmů u malých bytů pro Liberecký kraj, a to o 16 procent. Na jihu Moravy ukázala čísla serveru zlevnění činží o 13 procent. Na Olomoucku se tržní nájmy u malých bytů podle portálu naopak zvýšily o 25 procent, v Moravskoslezském kraji vzrostly o 16 procent.

Realytimix.cz dává pokles činží v Ostravě a Ústí nad Labem do souvislosti s blížícím se koncem regulace nájemného. Regulace nájmů v těchto dvou městech a na dalších místech republiky skončí posledním dnem letošního roku. V dalších krajských městech, velkých městech Středočeského kraje a v Praze to bude až k 31. prosinci 2012.

Ředitel Wikireality.cz Tomáš Vyskočil připouští, že uvolňování nájemného v některých větších městech typu Ústí nad Labem, Ostravy nebo Pardubic zvýšilo nabídku nájemního bydlení. „Ceny tržního nájemného v těchto městech se ale až na Ostravu, kde zdražilo nájemné u malých bytů do 40 metrů čtverečních, prozatím nijak výrazně nemění,“ řekl ČTK.

ebf - tip - debata

Vycházíme z cen bytů k pronájmu, které zadávají pronajímatelé a realitní kanceláře a kterých máme na našem portále v nabídce asi 23.500. Jedná se o nabídkové ceny, výsledné tržní jsou ještě o něco nižší. Velký statistický vzorek je ale jasným ukazatelem letošního klesajícího cenového vývoje,“ popsal metodiku portálu Realytimix.cz jeho ředitel Jan Štěp. Wikireality.cz čerpá čísla ze vzorku 250.000 unikátních návštěvníků měsíčně a zhruba 20.000 inzerátů.

Předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček nedávno uvedl, že na českém trhu nájemního bydlení panuje v současnosti převis nabídky nad poptávkou. Ta tlačí výnosy vlastníků pronajímaných bytů dolů. Za oprávněný roční výnos považují pět procent z ceny pronajímaných bytů, aktuálně ale výnosy činí spíše jedno až tři procenta.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).