Menu Zavřít

Realitu hledej v Hollywoodu, vše ostatní v Česku

18. 6. 2013
Autor: Redakce

Lze snad v dnešní „pohnuté“ a rozhárané době napsat komentář k něčemu jinému, než je vládní krize? Asi moc ne. Lze ale přinést nějaký nový pohled, který tu snad ještě nezazněl? O tom dost pochybuji.

Takže jsem se na vás dnes rozhodl vyzkoušet metodu, kterou rády používají různé zpravodajské servery, aneb „odposlechnuto odjinud“. V dnešní době to znamená – nalezeno na facebooku, z něhož někteří novinářští kolegové neslézají snad ani ve sprše (tady jmenovat nebudu).

Takže dnešní nejlepší analýzu politické scény jsem objevil na profilu hudebníka Michala Horáčka. Respektive, nic co byste nevěděli, ale je to velmi vtipně napsané. „Nejstabilnější politické prostředí tu panovalo za vlády premiéra Dalíka (ceremoniální funkce a účast na rautech: M. Topolánek), kdy vláda ČR spolupracovala s Prahou, státem ve státě, vedenou primátorem Janouškem (ceremonie a reprezentace v Nepálu: P. Bém). Bylo to stabilnější, než dříve, za vlády premiéra Šloufa (poklepávání na základní kameny dálnic: M. Zeman) i později, za premiérky Nagyové (řeči ve Sněmovně: P. Nečas),“ píše Horáček s tím, že na nového ceremoniáře si teď musíme počkat.

K tomu slouží vtípek s fotkou z Krkonošských pohádek: Nestát, nelelkovat, převlíkat, teď bude premiérem Kuba. I když kolega z E15 Martin Čaban dnes ve své glose přišel vpravdě s revoluční myšlenkou. Prezident Zeman jmenuje své nově nalezené eso: Livii Klausovou.

Ovšem občas překvapí i omladina nespojená s mediálním světem, a tím pádem možná schopnější věci pojmenovat pravým jménem nezatížená žurnalistickými klišé. Pětadvacetiletý Jakub Lukáš se v sobotu (ještě před pádem premiéra Nečase) zamyslel: „Takže shrňme si to: prezident se na ruské ambasádě ožírá tak, že nedokáže stát. Ministr financí není schopen ani mluvit. Ministr zahraničí ani zůstat vzhůru. Sekretářka předsedy vlády řídí vojenské zpravodajství. Generálové armády ČR se bojí odporovat jedné úřednici a sledují manželku premiéra. Stát má rozvědku, která ani sama neví, že je sledována. Její velitelé netuší, že budou zatčeni, zatímco vůdci mafie to ví předem a dekují se na připravené jachty na Jadranu. Korupční síť se roztahuje po celé zemi a policie zabavuje stovky milionů a desítky kila zlata ukryté v bankovních schránkách. Vládu k odstoupení vyzývá klinický psychopat, který sledoval, nahrával a uplácel všechny svoje poslance. Část sněmovny již úřaduje z vězení. Vedení opozice působí jako partička, která právě unikla z Bohnic a budoucí vývoj státu oznamuje na Facebooku prezidentova sotva zletilá dcera. Pro alespoň trochu reálné scénáře je Hollywood. Na všechno ostatní je tu česká politika…“

A jen na závěr kouzlo nechtěného. Na serveru tn.cz se vyloženě vydařil aktuální titulek. Skončil nečas, začíná léto: Jak si vybrat ten správný kabriolet (díky za povšimnutí kolegovi, kterého jsem odmítl jmenovat výše). Zřejmě na Nově vědí, kam již Nečas zamíří… I když Česko to s „uklízením“ svých expremiérů, a že jich už má, moc neumí.


• Čtěte také:

Kauza Nagyová graduje: v odposleších figurují i šéfové ČEZ a Českých drah

WT100

Zahraniční média: Češi v deziluzi ze své kradoucí a opilé elity

  • Našli jste v článku chybu?