Menu Zavřít

Reality

3. 11. 2006
Autor: Euro.cz

Krátce

Miliardy do obchodních center
Provozovatel nákupních a zábavních center Plaza Center uvedl akcie na burzu v Londýně. Za prodej akcií z prvotní veřejné nabídky získala firma 154 milionů liber. Peníze investuje do rozšiřování nákupních center, jen v Česku a na Slovensku jich skupina plánuje postavit dvanáct. Výstavbu komplexu v centru Plzně firma zahájila letos v září a ještě letos na podzim chce začít pracovat na novém projektu v blízkosti liberecké radnice.

Justice se stěhovala
Stavební firmy dokončily v Praze 10 Na Míčánkách největší justiční areál v republice. Komplex, do něhož se přesunuly soudy a státní zastupitelství ze čtyř pražských obvodů, přišel ministerstvo spravedlnosti na více než 2,5 miliardy korun. Areál vznikl rekonstrukcí tří historických budov v místech někdejších Kasáren Jana Roháče z Dubé a výstavbou šestipatrového objektu ve středu komplexu. Stavbu kritizoval v minulosti Nejvyšší kontrolní úřad. Kvůli nedostatečné přípravě zadavatele stál prý komplex o 290 milionů korun více, než bylo plánováno.

EBF24

Fond prohrál
Pozemkový fond prohrál klíčové soudní spory o své vlastní smlouvy, které uzavřel loni v létě během takzvaného zvláštního režimu, kdy od něj získali půdu překupníci. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Fond sice spory v některých případech vyhrál, u těch nejhodnotnějších pozemků ale neuspěl. Jedná se zejména o půdu v pražské Uhříněvsi, kterou si obec připravovala pro rodinnou výstavbu a kterou Pozemkový fond přidělil obchodníkovi s pozemky Gabrielu Večeřovi a jeho obchodnímu partnerovi Václavu Benediktovi. Stát se tento verdikt ještě pokusí zvrátit mimořádným opravným prostředkem u Nejvyššího soudu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).