Menu Zavřít

Reality

23. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Krátce

KL24

Miliardové přemostění

Jemen jedná s dubajskou stavební společností o výstavbě mostu, který by v délce čtrnácti kilometrů překlenul Rudé moře a spojil Arabský poloostrov s Džibutskem. Projekt v ceně asi jedné miliardy dolarů by mohl být spuštěn do dvou měsíců. Termín dokončení však zatím není znám, napsal deník Al-Baján, vycházející v největším městě Spojených arabských emirátů v Dubaji. List s odvoláním na nejmenované činitele napsal, že firma Middle East Development Company už o projektu jednala s Jemenem i Džibutskem.

Knihovníci, těšte se!

Národní knihovna zveřejní v pátek 2. března vítězný návrh, jenž vzešel z mezinárodní architektonické soutěže na stavbu nové budovy. Předtím bude porota, již vede Britka iráckého původu Zaha Hadidová, posuzovat osm návrhů, které postoupily z několika set nabídek do druhého kola. Soutěžní návrhy budou představeny na výstavě. Knihovna chce novou budovu začít stavět v roce 2008 a dva roky nato by měl objekt na pražské Letné stát. Plánované náklady činí dle propočtů z roku 2004 přibližně 1,8 miliardy korun.

Smír? To není cesta

Smírné ukončení sporu mezi státem a vlastníky domů ohledně regulovaného nájemného není dle předsedy Občanského sdružení majitelů domů (OSMD) Tomislava Šimečka možné. Stanovisko sdělil Šimeček po jednání s ministrem pro místní rozvoj Jiřím Čunkem. Oba se prý shodli na tom, že stát nemůže vyjednávat o odškodnění individuálně s každým majitelem. Skupina vlastníků domů žaluje Česko kvůli regulovanému nájemnému u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, přičemž majitelé požadují 50 miliard korun.

  • Našli jste v článku chybu?