Menu Zavřít

RECEPTEM JSOU ČASTÉ DEGUSTACE

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Je zapotřebí vyhnout se překupníkům

Dnes chci přátelům vína předat pár dobrých rad, které jim umožní vyhnout se případným potížím. Vína nakupujeme vždy u prověřených obchodníků nebo přímo u výrobce. Než uzavřeme smlouvu s obchodníkem, je dobré si nechat předložit jeho reference, které je třeba si prověřit. Víno nekupujeme od překupníků. Jsou sice schopni nabídnout lepší cenu, ale v případě reklamace se tito cestující obchodníci špatně hledají a většinou neprojevují zájem o řešení jakékoliv reklamace. Při nákupu uskutečněném na základě degustace, nemáme–li jistotu, že je obchodník či výrobce seriózní, bývá vhodné odebrat jednu láhev jako kontravzorek pro budoucí dodávku. Jsou i tací obchodníci, kteří mají nabídkové vzorky ve vynikající kvalitě, ale často se stává, že dodávka degustačnímu vzorku neodpovídá. V tomto případě pomůže kontravzorek, kterým porovnáme, zda je dodávka totožná s víny, která jsme měli zájem nakoupit. V některých případech není od věci láhev zapečetit a pečeť stvrdit podpisy obou stran.
Nebezpečím jsou rovněž falzifikáty. Napodobeniny se vesměs objevují u známých výrobků a vín populárních, a tím tedy dobře prodejných. Současné tiskařské technologie umožňují výrobu etiket, které jsou od originálu k nerozeznání.
Dokonce je možné nalézt na trhu i falzifikáty v originálních lahvích některých producentů, vyráběných na míru a s ochrannými prvky. To je další důvod, proč nakupovat u prověřeného obchodníka nebo přímo u výrobce.
Při nákupu nevěnujeme pozornost jen náplni láhve. I obal hraje svou roli a je důležitý. Mám na mysli láhev, která by měla být standardního, běžného provedení. Příliš ozdobné a netypické láhve vzbuzují u starších vín nedůvěru. Málokterý vinař v nich ukzwládá víno ke stárnutí, protože skladování je obtížné. Důležitým prvkem obalu je etiketa. Na seriózním vínu bývá méně nápadná, ale obsahuje větší množství údajů. Velké pestrobarevné etikety sice slouží k podpoře prodeje, ale ve většině případů obsah láhve neodpovídá jejich bombastičnosti. Kardinální částí obalu je korková zátka. Ta nemá pouze estetickou funkci, ale je důležitou součástí zajištění bezpečného stárnutí vína. Při nákupu je třeba klást vysoké požadavky právě na kvalitu korku. Jsou korkové zátky, které působí svojí délkou jako korek kvalitní, ale po rozříznutí zjistíme velkou poréznost. Taková zátka nezajišťuje – ani při zvlhčení vínem při ležení – nepropustnost vzdušného kyslíku. Samozřejmě cena korku ovlivňuje i cenu celkového produktu.
U méně kvalitních vín, určených k rychlé konzumaci, se používají korky kratší, s nižší kvalitou. V současné době se používají takzvané ekokorky, aby se snížila cena. Je to zátka, která je vyrobena z drceného korku. V částech, které se přímo stýkají s vínem, jsou použity pláště z korku plného. V těchto případech hrozí znehodnocení vína použitým lepidlem, kterým jsou pláště přilepeny. Proto je dobré si od výrobce vyžádat kontravzorek korkové zátky a po dodávce si kvalitu zkontrolovat. Potisk na korku je vždy dobrý, pokud obsahuje údaje o ročníku a názvu i typu vína.
Orientace ve víně se získává pouze pravidelnými degustacemi, při nichž je možnost posuzovat více vín v krátkém časovém prostoru. Tím se vyvíjí čichová a chuťová paměť, která je nezbytně nutná při posuzování. V začátcích, než si vytvoříme své ideální víno, je dobré se svěřit do rukou odborníka. S ním je třeba víno posuzovat. Upozorňuje nejen na nedostatky, ale i na klady degustovaného vzorku.

Nabídka týdne
Chardonnay, ročník 1999, révové víno s přívlastkem pozdní sběr, Velkopavlovická vinařská oblast, obec Bořetice, viniční trať: Čtvrtě, výrobce: Vinařství Springer.

Populární odrůda, která se v České republice pěstuje od roku 1990. Schválena byla v národní odrůdové knize roku 1995. Stějně jako u ostatních vín ročníku 1999 jde o příjemné, plné víno, lehce kořenité, s krásnou dlouhou dochutí. Svojí strukturou zajišťuje možnost delšího uskladnění. Předpokládaný zenit se v současné době odhaduje na šest až osm let. Je to víno, které je vhodným doplňkem k mořským i sladkovodním rybám.
Doporučená maloobchodní cena: 200 Kč

EBF24

Rulandské modré, ročník 1999, révové víno s přívlastkem kabinet, Velkopavlovická vinařská oblast, obec Bořetice, viniční trať: Čtvrtě, výrobce: Vinařství Springer.
Nejkvalitnější modrá odrůda v České republice se v současné době projevuje slabší cihlovou barvou s růžovo cihlovým odleskem. Chuť vína je plná, zemitá s výraznější kyselinou vinnou a tvrdší, v současné době ještě agresivní tříslovinou. Jde o víno, které by nás nyní asi těžko oslovilo, ale přesto má velice výrazný potenciál pro další stárnutí. Vzledem ke své struktuře je vhodné pro dlouhodobé uložení, i po patnácti letech lze předpokládat vysokou senzorickou hodnotu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).