Menu Zavřít

Řecká krize ovlivní vývoz přes euro

26. 7. 2010
Autor: profit

Současné krize v Řecku příliš neovlivní český export. Alespoň ne přímo. Vývoz do této jihoevropské země je totiž relativně malý. Důsledky na něj ale dolehnou prostřednictvím rozkolísaného kurzu společné evropské měny.

Řecká krize ovlivní vývoz přes euro

Autor: Shutterstock

Situace v Řecku, které v současnosti prožívá těžkou hospodářskou krizi, zatím příliš neovlivnila český export. Upozorňují na to zástupci tuzemským podnikatelských organizací.

„U našich členů jsme nezaznamenali exportní problémy. Musíme si ovšem uvědomit, že Řecko představuje v absolutní částce pouze 0,38 procenta exportu České republiky, což je 7,9 miliardy korun,“ informoval Štefan Weber z Hospodářské komory. „Více než třetinu vývozu, přes 36 procent z celkového objemu, představoval vývoz automobilů a vozidel,“ podotýká ke struktuře vývozu náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Ani v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR zatím nezaznamenali kvůli řecké krizi žádné větší problémy českých firem. „V tuto chvíli se jedná spíše o psychologickou krizi. Firmy nijak zásadně nereagují. Bude-li to mít na podnikový sektor dopad, potom ho očekáváme v horizontu měsíců,“ říká místopředseda asociace Karel Havlíček.

Také podle analytika Pavla Kohouta nebude mít situace v Řecku pro český vývoz zásadní dopad, ale ovlivní ho nepřímo. „Přímý dopad nebude velký, protože Řecko nepatří mezi země, kam by české firmy exportovaly ve velkém. Důležitější je ten obecný důsledek. Pokud má společná evropská měna takový malér, jakým je teď záchrana Řecka, projevuje se to na oslabení eura, a to i vůči koruně. Jinak řečeno, vývoz do eurozóny teď budou mít české firmy dražší,“ vysvětluje Pavel Kohout.

ebf - tip - debata

„Má to samozřejmě i svou světlou stránku. Na druhé straně totiž výrazně posiluje dolar, od začátku roku už zhruba o víc než 12 procent. Takže vývoz do dolarových oblastí výrazně zlevnil. To ale pro českou ekonomiku není tak podstatné, když většina našeho vývozu směřuje do Evropy a je placen v eurech,“ podotýká Pavel Kohout.

Podle Karla Havlíčka je nespravedlivá současná kritika, která se kvůli Řecku rozpoutala proti společné evropské měně. „Považuji za maximálně populistické a nesolidární dnes tvrdit, že kdyby Řecko nemělo euro, mohlo zdevalvovat a vyhnout se problémům. Pokud by mělo vlastní měnu, rovnalo by se to totálnímu bankrotu na úrovni Argentiny. Finanční pomoc sice není úplně ideální řešení, může to být i demotivační například vůči Německu. Ale integrace Unie přinesla všem velkým hráčům nemálo výhod, z nichž všichni systematicky těží, a je velmi nekorektní při prvním problému zbrojit proti eurozóně,“ míní Karel Havlíček. „Nesdílím názor, že nyní můžeme být rádi, že jsme nezavedli euro a že se nám tudíž řecký problém vyhýbá. Euro jsme měli mít již dávno. Je to součást evropské ekonomické integrace a exportéři prodělali nemálo peněz,“ konstatuje Havlíček.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).