Menu Zavřít

Řecko letos nepoletí

28. 5. 2010
Autor: profit

Stávky a nepokoje nejsou tím, co by turista na své dovolené vyhledával. Odborníci proto předpovídají výrazný pokles zájmu o zájezdy do jinak Čechy velmi žádaného Řecka. Cestovní kanceláře zatím zásadní odklon od této destinace nepociťují, obávají se však o prodej zájezdů na poslední chvíli.

Autor: www.jonbainestoursco.uk

Blankytné moře, překrásná městečka a vesnice s charakteristickými bílými stavbami, jedinečná atmosféra taveren. To vše každoročně zláká statisíce Čechů, aby si zakoupili zájezd do Řecka. Letos už tak učinilo zhruba sto tisíc tuzemců. Někteří měli smůlu a neodletěli kvůli vulkanickému prachu z islandské sopky. Ty, které zájezd teprve čeká, znervózňují protesty Řeků proti plánovaným vládním úsporám. Mnozí z těch, kteří nákup zájezdu teprve plánují, vyrazí raději někam jinam, třeba do Turecka.

Podnikatelé v cestovním ruchu své klienty ujišťují, že jsou v Řecku vítáni a jejich dovolenou nic nenaruší. Asociace cestovních kanceláří a agentur je zavalena prohlášeními řeckých hoteliérů, že v turistických letoviscích na ostrovech i na pevnině panuje klid. Přes všechna ujištění však odborníci na cestovní ruch předpokládají pro letošek snížení zájmu českých turistů o tuto destinaci. Analytik Jaromír Beránek předpovídá až pětinový pokles zájemců.

Na poslední chvíli někam jinam Loni zavítalo do Řecka téměř čtyři sta tisíc Čechů. Jedná se o jejich čtvrtou nejpopulárnější dovolenkovou destinaci. Do Řecka míří například dvanáct procent klientů společnosti Exim Tours. Většina z nich na ostrovy. Cestovní kancelář Fischer podle svého mluvčího Daniela Plovajka pevninskou část vůbec nenabízí. Řecké ostrovy, především Kréta a Rhodos, pak v létě zlákají zhruba dvacet procent klientů této společnosti. „Ostrovů se současné problémy v Aténách a dalších velkých městech pevninské části země netýkají,“ konstatuje Plovajko. Žádný zásadní odklon od Řecka zatím prý společnost Fischer nepociťuje. Marketingový ředitel cestovní kanceláře Exim Tours Stanislav Zíma sice připouští ochlazení zájmu o zájezdy do Řecka, jedná se však podle něj jen o dočasný jev. „Řecko bylo vždy jednou z nejstabilnějších destinací vůbec. Jestliže jiné země doplácely na různé nálady snížením zájmu turistů, o Řecku to neplatilo vůbec, nebo platilo, ale v omezenější míře,“ říká Zíma. Pokud se ale něčeho cestovní kanceláře obávají, tak možného snížení poptávky po takzvaných zájezdech last minute, tedy po prodeji se slevou krátce před odletem. Tyto nabídky využívá až čtyřicet procent všech klientů cestovek. Na týden za deset tisíc |ČTVRTÁ NEJOBLÍBENĚJŠÍ DESTINACE|
|Hlavní sezona charterových letů z Prahy do Řecka začala v polovině května. V loňském roce navštívilo zemi téměř 400 tisíc českých turistů. Jedná se o jejich čtvrtou nejpopulárnější dovolenkovou destinaci po Chorvatsku, Slovensku a Itálii. V současné době má zájezdy do Řecka zakoupeno sto tisíc českých turistů. Jelikož nebyl v zemi vyhlášen stav nebezpečí či nouze, nevzniká klientům cestovních kanceláří žádný právní nárok na jednostranné odstoupení od cestovní smlouvy bez uhrazení storno poplatků. | Ceny dovolených v Řecku jsou podle Plovajka poměrně stabilní. „Oproti loňskému roku došlo k jejich mírnému snížení v důsledku ekonomické krize. Díky tomu lze letos zakoupit týdenní letecký zájezd do tříhvězdičkového hotelu s polopenzí již od necelých deseti tisíc korun,“ přibližuje Plovajko. Další snížení cen, které by mohlo přilákat nové turisty, v nejbližší době neočekává. „Řečtí hoteloví partneři mají velmi dobře prodané své kapacity na letní sezonu, a nemají tak důvod nabízet mimořádné slevy,“ říká Plovajko. Ve stejném duchu hovoří také mluvčí Asociace cestovních kanceláří a šéf společnosti Marco Polo Jan Papež. Devadesát procent klientů tuzemských cestovních kanceláří se podle něj dopravuje do Řecka charterovými lety, v jejichž rámci mají cestovky zamluvené bloky sedaček navázané na místa v hotelech. „Místa v hotelech musejí kanceláře vzít, ať jsou v prodejích úspěšné či nikoliv,“ naznačuje Papež jeden z důvodů, proč řečtí hoteliéři neplánují snižovat ceny a naopak kanceláře mají důvod k obavám z dalšího vývoje. Na ceny zájezdů nebude mít vliv ani snížení některých poplatků na řeckých letištích. První zprávy, které v polovině května proběhly médii, hlásily, že Řekové zrušili letištní taxy. Ty se pohybují v řádech stokorun a platí je cestující a klienti cestovních kanceláří. Jednalo se však o informační šum způsobený zřejmě nejasným výkladem letecké terminologie. Ve skutečnosti řecká letiště kromě Atén snížila jen přistávací poplatky a platby za parkování a přenocování letadel. Ty vycházejí v přepočtu na jednoho cestujícího jen na pár korun. Špatný byl už loňský rok

CIF24

Snížení zájmu o zájezdy do Řecka očekává Jan Papež také v celé západní Evropě. Pro zemi, kde má cestovní ruch téměř pětinový podíl na hrubém domácím produktu, je to velmi špatná zpráva. Šéf hotelové federace Hellenic Hotel Federation Andreas Andreadis předpokládá, že příjmy Řecka z turistiky letos klesnou o sedm až devět procent.

Obtížný byl přitom pro řecký cestovní ruch už loňský rok, kdy příjmy klesly o deset procent na 10,4 miliardy eur. Důvodem byla hospodářská krize, silné euro a konkurence levnějších blízkých destinací.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).