Menu Zavřít

Řecko otevírá opět válečné reparace. Hraje o 8 bilionů korun

27. 9. 2018
Autor: Profimedia.cz

Řecko se sice vymanilo z přímé finanční pomoci od Evropské unie, oprášilo ale svoje nároky na válečné reparace vůči Německu. V listopadu se má o reparacích přesahujících částku 300 miliard eur začít opět jednat v řeckém parlamentu.

Německo jako nejsilnější ekonomika v Evropské unii je v Řecku vnímána jako „zlý policajt“, který je zodpovědný za úsporná opatření, jež v minulých letech Evropská unie naordinovala předlužené zemi, aby mohla od ECB a MMF čerpat finanční pomoc.

Německo podle deníku Handelsblatt doufalo, že ukončení finanční pomoci vztahy mezi oběma zeměmi zlepší. Řecko ale spíše než nastartování nové éry vycítilo příležitost otevřít staré téma. Tím je agenda válečných reparací za období okupace nacistickým režimem během druhé světové války.

Mluvčí dolní komory řeckého parlamentu Nikos Vutsis, který byl dříve ministrem vnitra, oznámil, že poslanci začnou o finančních kompenzacích hovořit během listopadu a budou prosazovat tento požadavek na bilaterální úrovni. Řecký účetní dvůr vyčíslil výši reparací na 309,5 miliardy eur (téměř 8 bilionů korun). Je zajímavé, že finanční pomoc Řecku od roku 2010 do srpna 2018 činila téměř identickou sumu - 308,8 miliardy eur.

Jak se pomáhalo Řecku
První finanční pomoc schválená v květnu 2010 72,8 mld. eur (20 mld. eur od MMF)
Druhá finanční pomoc od března 2012 150 mld. eur (12 mld. eur od MMF)
Třetí finanční pomoc začala 19. srpna 2015, skončit má 20. srpna 2018 86 mld. eur
Celkem 308,8 mld. eur (7,8 bilionu korun)

Pozn: Původní výše pomoci v rámci prvního balíčku byla stanovena na 107,3 miliardy eur, byla nahrazena v březnu 2012 druhým záchranným balíčkem. Zdroj: euvisions.eu

Reparace se mají týkat období 1941 až 1944. Německo tyto nároky odmítá. V roce 1960 tehdejší Spolková republika Německo vyplatila řeckým obětem nacistických zločinů 115 milionů německých marek (asi 200 milionů eur).

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos při uctění památky obětí masakru wehrmachtu ve vesnici Chortiatis zopakoval, že řecké požadavky jsou oprávněné. Podobně se vyslovil i premiér Alexis Tsipras. Nesplacené reparace jsou podle něj „historickým dluhem“ pro oběti i budoucí řecké generace. Tsipras v příštím roce bude obhajovat mandát v parlamentních volbách, protiněmecká rétorika by mu měla u levicových voličů pomoci.

V srpnu s podobným požadavkem přišlo Polsko. Škody pouze na zástavbě během německé okupace vyčíslilo na 52 miliard zlotých (312 miliard korun). Navíc Němci vyvraždili 5 milionů obyvatel Polska.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Důchodová hrozba v Německu. V roce 2060 může být zadluženější než Řecko

Řecko v hodině nula: od srpna země pojede na vlastní účet. Hrozí chaos

Řecko potřebuje ještě 20 let pomoc, tvrdí Rakušan, který vozí chudým jídlo

Protesty v Řecku, ilustrační foto

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).