Menu Zavřít

Řecko s vidinou větší efektivity zavedlo šestidenní pracovní týden. Barbarství, zní z řad odpůrců

4. 7. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • Ačkoli se již několikrát potvrdilo, že kratší pracovní týden může firmám přinést pozitivní výsledky, Řecko se rozhodlo učinit přesný opak
  • Ve snaze o větší efektivitu uzákonila vláda Kyriakose Mitsotakise šestidenní pracovní týden
  • Nové kontroverzní nařízení považují kritici za barbarský krok, který pracovnímu trhu nepomůže

Zatímco si země napříč světem pohrávají s myšlenkou čtyřdenního pracovního týdne, Řecko se rozhodlo jít přesně opačným směrem. Jinými slovy, tamním zaměstnancům dobu strávenou na pracovišti země ještě prodloužila, takže práci mohou lidé nově věnovat i šest dní v týdnu. 

Stát, který se mezi lety 2010 a 2018 potýkal s hlubokou hospodářskou krizí, si od nevšedního kroku slibuje zvýšení produktivity. Odbory ovšem jejich názor tak úplně, a nikoliv překvapivě, nesdílí. „Nedává to vůbec žádný smysl. Téměř všechny ostatní civilizované země zavádějí čtyřdenní pracovní týden a Řecko se rozhodne jít opačnou cestou,“ uvádí pro deník The Guardian člen výboru odborového svazu státních zaměstnanců Adedy Akis Sotiropoulos.

Byli byste pro zavedení čtyřdenního pracovního týdne?

Vláda Kyriakose Mitsotakise si nicméně stojí za tím, že kontroverzní změna je zapotřebí. Řecko totiž v současnosti čelí dvěma problémům, které premiér označil za tikající časovanou bombu: úbytku obyvatelstva a nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Jen od konce roku 2009 zemi opustilo na půl milionu obyvatel, mezi nimi byli převážně mladí vzdělaní lidé.

Deset hodin denně, nebo směna navíc

Podle webu Greek Reporter se šestidenní pracovní týden od 1. července dotkne jen soukromých podniků, vztahovat se přitom bude pouze na ty, jež poskytují nepřetržité služby. Například pracovníků v oblasti stravování a cestovního ruchu se novinka týkat nebude.

Outstream Placeholder

A jak to bude fungovat? Zaměstnanci ve vybraných průmyslových odvětvích a výrobních závodech si pracovní den buď prodlouží o dvě hodiny, anebo si odpracují osmihodinovou směnu navíc. Tak či onak jim za „přesčasy bude náležet příplatek ve výši 40 procent. V případě svátků pak 115 procent. Zda budou pracovat více, či nikoliv, by se pracovníci každopádně měli rozhodnout sami od sebe.

Vláda si od nového zákona slibuje, že se tak vyřeší problém s neplacenými přesčasy a nehlášenou prací. „Jádro této legislativy je vstřícné vůči zaměstnancům, je hluboce orientováno na růst. Řecko navíc sbližuje se zbytkem Evropy,“ nechal se ještě před schválením zákona slyšet Mitsotakis.

Podle kritiků nového pracovního režimu ovšem změna v zemi s téměř nulovou kontrolou na pracovištích prakticky vzato znamená konec pětidennímu pracovnímu týdnu. Ačkoli je prodloužený týden teoreticky dobrovolný, o tom, zda je šestý pracovní den nutný, či nikoli, rozhodne zaměstnavatel. Zaměstnanci mají tedy obavy, že by v případě odmítnutí mohli přijít o práci.

Když Benátky, tak my taky! Řecko zakročí proti turistům, kvůli jejich enormnímu počtu omezí výletní lodě
Přečtěte si také:

Když Benátky, tak my taky! Řecko zakročí proti turistům, kvůli jejich enormnímu počtu omezí výletní lodě

Odpůrci rovněž upozorňují na to, že reforma narušuje právní ochranu a ruší dlouhodobě zavedená práva zaměstnanců. „Ve skutečnosti ji schválila vláda, která je ideologicky odhodlána generovat stále větší zisky. Lepší produktivita přichází s lepšími pracovními podmínkami, lepší kvalitou života, a to, jak nyní víme, znamená méně hodin, ne více,“ upozorňuje Sotiropoulos s tím, že odbory již dlouho argumentují tím, že přesčasy umožňují zaměstnavatelům brzdit nábor nových zaměstnanců.

Čtyřdenní týden fungoval v Belgii i Spojeném království

Čtyřdenní pracovní týden se naopak již několikrát ukázal jako efektivní. Zaměstnanci během něj prokázali větší soustředěnost, což mělo na zapojené firmy pozitivní vliv. Právo rozložit si pracovní týden na čtyři dny tak v roce 2022 uzákonila třeba Belgie. Pilotní programy už ale absolvovala řada dalších zemí, jako je Německo, Kanada, Japonsko či Spojené království.

MMF24

Řekové přitom už nyní paradoxně pracují nejdéle z celé Evropy. Podle Eurostatu odpracují v průměru téměř 40 hodin týdně, ačkoliv dostávají mnohem méně peněz. A právě to je podle levicové opozice důvod, proč zemi opouštějí nadané mozky.

Čtyřdenní pracovní týden slaví u Britů úspěch. Rok po ukončení experimentu jej praktikuje více než polovina zúčastněných firem
Přečtěte si také:

Čtyřdenní pracovní týden slaví u Britů úspěch. Rok po ukončení experimentu jej praktikuje více než polovina zúčastněných firem

„Toto nejnovější barbarské opatření nevyřeší zásadní problém nedostatku pracovních sil. Řada z nás ho považuje za velmi nespravedlivé vůči mladým nezaměstnaným Řekům, kteří možná nikdy nebudou mít práci,“ uzavírá Grigoris Kalomoiris, stojící v čele odborového svazu učitelů v důchodu Pesek. Vláda dle něj moc dobře ví, že většina Řeků s průměrným měsíčním platem 900 eur je schopná přežít jen do 20. dne v měsíci.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).