Menu Zavřít

ŘEDITEL ČELÍ ŽALOBĚ

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Deutsche Telekom

WT100

BONN (ČTK, Welt) – Skupina malých akcionářů společnosti Deutsche Telekom už nechce nečinně přihlížet, jak padá hodnota jejich cenných papírů, a rozhodli se podat na výkonného ředitele Rona Sommera žalobu. V ní ho obviňují, že jim předkládal zavádějící informace, a požadují uhradit ztráty, které jim vznikly v souvislosti s pozdějším propadem kursu. Ten se před rokem vyšplhal na rekordních 103 eur, nyní se pohybuje kolem 25 eur. „Pro Sommera, který vždy považoval vývoj kursu za klíčový barometr manažerské úspěšnosti, to musí být velká rána, poznamenal německý deník Die Welt.
Úder to byl i pro drobné akcionáře, neboť v žalobě mimo jiné stojí, že někteří z nich propadem kursu ztratili více než 80 000 marek. Řada malých investorů akcie Deutsche Telekomu nakoupila v letech 1996 až 2000, tedy v době, kdy spolková vláda ve třech tranších prodala celkem 40 procent akcií za zhruba 34 miliard eur. Jen za poslední rok se však jejich hodnota snížila zhruba o tři čtvrtiny. „Falešné sliby plodí falešné naděje. Ron Sommer proto nemůže uniknout před odpovědností, prohlásil právní zástupce žalobce Jens–Peter Gieschen.
Šéf společnosti Sommer veškerá obvinění odmítá a žaloby se nebojí. „Velice mě rmoutí, když je cena akcií tam, kde je teď. Problém ale tkví v akciovém trhu, nikoli ve firmě, odpovídá Sommer. Podle listu Die Welt nelze vyloučit, že už nabídl svoji rezignaci spolkovému ministru financí Hansi Eichelovi, avšak jeho úřad takové spekulace odmítl jako zcela neodůvodněné. „Ron Sommer se těší naší plné důvěře, reagoval na zvěsti o možném Sommerově odchodu i úřad spolkového kancléře. Přesto se hovoří o případných Sommerových nástupcích. Mezi nejvážnější kandidáty údajně patří Dieter Vogel z Deutsche Bahn a Carsten Schloter ze společnosti Swisscom.
Ředitele Sommera by mohla odvolat dvacetičlenná dozorčí rada, v níž polovinu tvoří zástupci zaměstnanců Deutsche Telekomu. Tento orgán je ale podle informací německých médií vnímán jako „homogenní blok .

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).