Menu Zavřít

Ředitel fondu Höck je čistý

14. 2. 2003
Autor: Euro.cz

Státní zastupitelství zrušilo obvinění

PRAHA (jpš) - Státní zastupitelství zrušilo obvinění ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Jana Höcka z trestného činu porušování povinností při správě cizího majetku. Bez bližších podrobností to minulé úterý (11. února) sdělila mluvčí fondu Jitka Sluková.
Tiskový odbor ministerstva zemědělství již předtím naznačoval, že zrušení obvinění je výsledkem určité aktivity předsedy představenstva společnosti Agropol Group Jiřího Malúše, který trestní oznámení podal. „V této věci jsem žádnou novou aktivitu rozhodně nevyvíjel,“ uvedl Malúš v rozhovoru pro týdeník EURO (viz str. 44). Trestní oznámení se opíralo o zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) z roku 2001, která shrnula výsledky kontroly zaměřené na léta 1998 až 2000. Nález NKÚ uvádí, že fond vytvářel nerovné podmínky pro uchazeče o zakázky. V případě vývozu potravinářské pšenice dával přednost AGF Trading (EURO 5,6/2003). NKÚ zjistil, že SZIF v jedenácti případech uzavřel smlouvy na skladování a export pšenice bez výběrového řízení. Ve 30
případech nedodržel stanovený minimální počet členů komise pro rozpečetění obálek, které obsahovaly přihlášky do trvalého výběrového řízení pro vývoz. Do tendrů zahrnul i přihlášky, které nesplňovaly stanovené podmínky, jako je složení kauce. Poté, co bylo řediteli Höckovi sděleno obvinění, podal stížnost k Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 a poukazoval na skutečnost, že napadenými záležitostmi se zabývalo prezidium i dozorčí rada fondu a také vláda, aniž by shledaly nějaké pochybení. Zpráva o tom, že obvinění bylo státním zastupitelstvím zrušeno, bylo zveřejněno přesně v den, kdy se sešlo prezidium fondu, které má právo navrhovat vládě odvolání ředitele.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).