Menu Zavřít

Ředitel končí

12. 5. 2006
Autor: Euro.cz

Benzina

EBF24

PRAHA (foj) - Generální ředitel a předseda představenstva společnosti Benzina Frederik Jules Emich již brzy ve firmě skončí. Týdeníku EURO to potvrdily tři na sobě nezávislé zdroje. „Emich by měl nejprve odejít z postu generálního ředitele a poté i z představenstva firmy,“ uvedl jeden ze zdrojů. Zároveň upozornil, že odchod Emicha z Benziny prosazuje majoritní vlastník firmy, petrochemický holding Unipetrol. „Emich byl zatím akcionáři neoficiálně požádán, aby rezignoval na své funkce v Benzině. Zda přání vlastníků vyhoví, nebo bude nakonec odvolán, se rozhodne v nejbližších týdnech,“ dodal zdroj. Opustit Benzinu by spolu s Emichem měla i místopředsedkyně představenstva a finanční ředitelka firmy Irena Žáčková. Mluvčí Unipetrolu Arne Kejdana nechtěl informace o změnách ve vedení Benziny komentovat. „Pokud k odvolání Emicha dojde, budeme o tom včas informovat,“ pravil pouze.
Emich v Benzině ve funkci generálního ředitele nahradil v polovině loňského roku Davida Thomu poté, co mateřský Unipetrol ovládl polský PKN Orlen. Emich měl za úkol především posílit pozici Benziny na trhu s pohonnými hmotami, zbavit ji ztrátových pump, a naopak získat nové na lukrativnějších místech (více o prodeji ztrátových pump na str. 19). „Změny ve firmě však neprobíhaly tak rychle, jak by si vlastníci Benziny přáli,“ uvedl zdroj. Firma dokonce loni hospodařila s téměř půlmiliardovou ztrátou, zatímco v roce 2004 prodělala „jen“ milion korun. Někteří odborníci však Emicha obhajují, když tvrdí, že měl příliš málo času na to, aby hospodaření společnosti razantně změnil. Emich by měl i nadále zůstat v představenstvu společnosti Unipetrol.
Generální ředitel Unipetrolu Francois Vleugels v souvislosti s loňským prodělkem Benziny počátkem května oznámil, že firmu nyní čekají razantní změny. „Nepotřebujeme udělat jen malou změnu, nýbrž zásadní chirurgický řez. Učiníme velmi drastické změny. Budou se týkat všeho. Všechny stanice si neponecháme, ale budeme muset získat i některé nové,“ sdělil Vleugels agentuře Reuters bez dalších podrobností. Benzina nyní přehodnocuje náklady na logistiku a nákup zboží a prověřuje úroveň služeb, kterou nabízejí nájemci jednotlivých pump. Firma se zaměřila na hlavní cíl, alespoň snížit současnou ztrátu.
Benzina je s více než třemi sty pumpami největším provozovatelem čerpacích stanic v Česku. Firmy jako OMV či Shell však dosahují i při nižším počtu čerpacích stanic mnohem větších prodejů na jednu pumpu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).