Menu Zavřít

Ředitelství silnic a dálnic podalo trestní oznámení za manipulaci s pozemky v Ruzyni

2. 1. 2012
Autor: profit

Ředitelství silnic a dálnic podalo další trestní oznámení na neznámého pachatele, tentokrát kvůli manipulaci s pozemky v ruzyňském katastru. Oznámení jsme podali 23. prosince, řekl v pondělí René Poruba pověřený řízením organizace.

Foto: Google

Možné škody jsou zatím podle Poruby na sumě 30 až 40 milionů korun. “Bude záležet na odhadu tržní hodnoty,“ dodal s tím, že ŘSD zatím má pouze porovnávací studii. Vyšetřování by mělo sahat až do roku 1997, kdy ŘSD nakoupilo pozemky od firmy, která je nevlastnila, ale měla ne ně pouze smlouvu na dobu budoucí. Po několika letech byly pozemky vyhodnocené na 1 700 korun za metr čtvereční a vyměněné za pozemky u dálnice D5, které měly stát 50 korun za metr čtvereční.

Ministerstvo dopravy podezírá bývalé manažery ŘSD, Michala Halu a Petra Laušmana a tehdejšího právníka firmy Roberta Wolfa, kteří jsou již obvinění za nevýhodné pronájmy odpočívadel u dálnice D5 a D47. “Obvinění se nejspíše ještě rozrostou,“ dodal Poruba.

EBF24

Detektivové z protikorupční jednotky trojici viní z toho, že před šesti lety pronajala dálniční odpočívadla na D5 a D47 za nevýhodnou cenu soukromé firmě, ta je poté za mnohonásobně vyšší cenu pronajala dále. Stát tak podle policie přišel až o 264 milionů korun.

U Laušmana, kterého policisté zatkli 21. prosince v centru Prahy, se našly směnky za 15 milionů korun - údajný úplatek právě za pronájem odpočívadel. Laušman navíc od šéfa firmy dostal byt za bezmála dva miliony korun. Právník Wolf zase nevýhodné smlouvy sepisoval. Policie muže obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku a přijímání úplatku. Dalším stíhaným je i jeden z podnikatelů, který měl manažery uplácet.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).