Menu Zavřít

Reevoluce

28. 11. 2006
Autor: Euro.cz

EURO light testoval nový operační systém a balík kancelářských programů Microsoftu

Windows Vista žádné zemětřesení nezpůsobí. Není to revoluční systém, jako byl Windows 95, ačkoli podobně jako první wokna může jen stěží zapřít inspiraci u konkurenta s nakousnutým jablkem ve znaku. Zato balík kancelářských programů MS Office 2007 prodělal obměnu vpravdě historickou. Uživatelé se budou mít zase co učit.

„Anglická verze operačního systému Windows Vista bude k dispozici zákazníkům a malým firmám jako samostatný produkt nebo předinstalovaný v nových počítačích dne 30. ledna 2007. Česká verze bude k dispozici koncem února 2007,“ hlásí Microsoft na českých internetových stránkách. Spolu s Vistou uvede rovněž českou mutaci inovovaného balíku kancelářských programů Microsoft Office 2007, který je v anglické verzi dostupný již nyní. Můžeme se těšit na hit? Nebo propadák?
Mulitimiliardová marketingová kampaň největší softwarové firmy na světě přinese své ovoce stoprocentně, bez ohledu na podlomenou důvěru zákazníků, kteří jsou unaveni bezpočtem ohlášených zpoždění. Drtivá většina nových počítačů se bude prodávat s operačním systémem Vista a řada uživatelů využije i možnosti upgradu. Propadák by se mohl z novinky vyklubat výhledově. Pokud budou Windows Vista plné chyb podobně jako Windows XP a bezpečnostní opatření budou zasahovat do potřeb slušných uživatelů, nepochybně by tato skutečnost posílila pozici open-source systémů v čele s Linuxem.

Diktatura Microsoftu

Čekání na Windows Vista bylo povzbudivé pro jejich kritiky a zastánce jiných operačních systémů. Desítky měsíců vývoje nad plán signalizovaly technologické problémy a odklon od dynamického řízení divize zabývající se vývojem nového operačního systému. Pracovníci Microsoftu ale nemohli nechat nic náhodě z prostého důvodu – pokud by si nový produkt vysloužil nelichotivá přízviska jako „děravý“ či „převlečená XP“, řadě současných uživatelů by mohla dojít trpělivost a nová generace počítačově gramotných zákazníků by mohla dát přednost konkurenci.
Applovskému Mac OS X nebo otevřeným systémům Linux by to náramně hrálo do karet. Pokud by se řady jejich uživatelů rozšířily o několik procent, v dalších letech by celkový počet narůstal kvadraticky a Windows by ztrácely dech. Kolotoč by se rozjel naplno: firmy by přizpůsobovaly své aplikace novým platformám a postupem času by se pro rozšířené open-source systémy objevily ve větším měřítku i kompatibilní počítačové hry. Není tajemstvím, že úspěch Windows stojí z velké části na perspektivní a velice početné komunitě náruživých hráčů.
Takový scénář ale Microsoft u svého stěžejního produktu nepřipouští. Bill Gates posiluje pozici své společnosti schůzkami s představiteli států, image Microsoftu prospívá i charitativní činnost a soudním sporům o porušení hospodářské soutěže čelí firma téměř se státnickou grácií. Její postavení je dále upevňováno i přímějšími způsoby: spoluprací s policií, bombardováním patentních úřadů a nelze opomenout ani kvalitní práci PR týmů, jejichž aktivity podle všeho zasahují i do ovlivňování internetových diskusí důležitých serverů a šíření takzvaných FUD (Fear, Uncertainty, Doubt), tedy pochybovačných a nepřesných informací o konkurenčních produktech.

I nadále standardem

Za přelomový považují mnozí znalci operační systém Windows 95, jiní modernější Windows 2000 NT. Většina se však shodne na tom, že ostatní modifikace patří do jednoho pytle označeného štítkem „facelift“. Takový osud zřejmě postihne i Windows Vista. Nemá sice velký smysl předbíhat, opravdové kvality se projeví až v delším časovém horizontu, revoluce se však s jistotou konat nebude.
Poloprůhledná okna a animace „Aero“ vypadají velice efektně stejně jako přepínání oken s 3D efektem nebo možnost přehrávání audiovizuálního obsahu po přejetí kurzorem myši nad příslušnou ikonou. Na druhé straně již něco podobného existuje a zatajování inspirace systémem Mac OS X by mohlo působit směšně. Příjemným vylepšením je Sidebar (boční panel s nástroji) či modernizované přehrávače. Jedním z hlavních taháků je ovšem pokročilá správa a vyšší bezpečnost.
Co naopak nenadchne, jsou vysoké nároky Visty na hardwarové vybavení počítače. Doporučená konfigurace zahrnuje procesor 1,6 GHz a operační paměť 1 GB RAM, pro plné využití se navíc doporučují komponenty opatřené nálepkou „Works with Windows Vista“ grafickou kartou počínaje a širokoúhlými monitory konče.
Trnem v oku řady uživatelů mohou být vedlejší účinky bezpečnostních opatření Longhorn, jako jsou zadávání hesla administrátora při každém obnovení programu či stažení plug-inu, nemluvě o přímé podpoře často diskutovaného omezení audiovizuálního obsahu pomocí DRM (Digital Rights Media), které se projevuje i u legálních kopií.

A zisky budou stoupat

Microsoft se snaží dlouhodobě omezit pirátství, což se aktivně projevuje již u současných Windows XP. Pokud centrála detekuje nepravost operačního systému, upozorní uživatele „hláškou“ obsahující radu, jak pochybení napravit a kde lze software zakoupit. U Visty jdou opatření dál - v profesionální verzi je k dispozici vylepšený produktový klíč, kterým si vývojáři Visty posvítili především na velké zákazníky, jejichž multilicence se staly v minulosti epicentry šíření nelegálních kopií. Podle průzkumů pocházelo z těchto licencí přes 45 procent všech nelegálně používaných Windows. Nová ochrana by měla počet pirátských kopií snížit na minimum, což se samozřejmě výrazně podepíše na zisku plynoucím z prodeje.
Microsoft si ale pojistil i vzdálenější budoucnost. Neustálé zjednodušování ovládání systému s sebou nese důležitý prvek, jímž je výchova – pokud si uživatel jednou zvykne na to, že počítač je krabička s tlačítkem start, těžko bude přecházet k open-source systémům vyžadujícím jisté výpočetní schopnosti. Právě na to byl u Windows Vista kladen velký důraz. Otevřené systémy jsou sice funkčně na vyšší úrovni a nezahlcují tolik hardware, Vista se ale může díky tradici a rozšíření pochlubit vyšší intuitivností. A to ocení běžný uživatel především. I když si za to musí připlatit.

Start Windows Up! aneb jedenáct let s wokny Microsoft změnil tvář většiny osobních počítačů před jedenácti lety. Do té doby nejrozšířenější operační systém MS-DOS, jehož idea přátelské spolupráce s uživatelem spočívala v černé obrazovce a blikajícím kurzoru příkazového řádku, nebo nestabilní Windows 3.xx tehdy během jediného dne zestárly o celé milenium – a nahradily je revoluční Windows 95.
„Pětadevadesátky“ znamenaly zásadní změnu a průlom v designu uživatelského rozhraní na PC. Nástup nového produktu Microsoft zabalil do masivní mediální kampaně za 250 milionů dolarů. Rozdat zdarma vykoupené vydání londýnských Timesů s patřičně rozměrným inzerátem nebo nasvítit mrakodrapy logem Windows? Žádný problém. Marketingové oddělení redmondského gigantu, utržené ze řetězu finančních limitů, dokonce zakoupilo práva na píseň Start Me Up! od Rolling Stones, která zněla při všech prezentacích. Slovo „Start“ totiž Microsoft použil na zeleném tlačítku v levém dolním rohu plochy, které zpřístupňuje systémové menu. Nákladnou masáží Microsoft přesvědčil masy, že s jejím systémem dokáže pracovat každý. O úspěchu tehdejší marketingové strategie a reklamy svědčí i legendy o tom, že se prý našli dokonce tací lidé, kteří si pětadevadesátky zakoupili, aniž by vlastnili počítač.
S Windows 95 odstartovala éra překotného vývoje softwaru a hardwaru směrem k multimédiím, což přineslo dva nové operační systémy, Windows 98 a Millennium. Paralelně se rozběhly práce na systémech založených na jádře Windows NT, které před šesti lety vyvrcholily představením Windows XP.
Během desetiletého budování dominantního postavení se vyvinul také Microsoft. Na přelomu milenia poněkud zlenivěl a ve druhé polovině devadesátých let poněkud promeškal nástup internetu ve snaze prosadit vlastní síť MSN. Objevily se i vážné potíže s bezpečností operačních systémů a problémy začala redmondská firma řešit společně s nástupem Windows XP, která zejména díky druhému servicepacku z hlediska bezpečnosti srovnala krok s konkurencí. Přicházející Vista by už dle názoru lidí z Microsoftu měla soupeře porážet.

Test
Evoluce: Vista Nový operační systém přináší zejména příjemné uživatelské prostředí a vyšší bezpečnost

Zemětřesení, jaké způsobilo uvedení Windows 95 před jedenácti lety, kdy si je kupovali i lidé, kteří nevlastnili počítač, s příchodem Windows Vista nejspíš nenastane. Nejlepší operační systém je totiž ten, o němž uživatel při práci neví. Což vylučuje hitovku, která by od základů změnila spolupráci člověka s počítačem. Vista přesto přináší řadu novinek, které dokážou práci se systémem velmi zpříjemnit.

Pracovní prostředí. Jeho vzhled prošel z uživatelského hlediska nejvýraznější změnou. Vista využívá schopností nových grafických karet, které umožňují modelovat objekty trojrozměrně a zobrazovat je jako průhledné. Grafické rozhraní Aero umožňuje také různé efekty, například podsvícení tlačítek pro minimalizaci či zavření okna, pokud na ně najedete kurzorem, nebo plasticky vykreslené systémové ikonky. Zajímavý je takzvaný živý náhled, který se zobrazuje při najetí kurzorem nad aplikaci na hlavním panelu i během přepínání mezi používanými aplikacemi pomocí kombinace Alt+Tab. Živý náhled kromě velkých nároků na výkon počítače znamená, že ve zmenšeném okně vidíte například běžící video.

Start. U tradičního tlačítka pro vypínání počítače doznalo pokroku především jeho menu, které obsahuje vylepšené vyhledávání. Vista indexuje obsah disku, a tím zdokonaluje možnosti hledání na všech frontách (Microsoft tím tvrdě napadá konkurenční Google Desktop, který podobnou funkci rovněž obsahuje). Funkčně zdokonalené vyhledávání je ve Vistě součástí celého systému a k dispozici je i v Průzkumníkovi. Je možné hledat jen část názvu souboru nebo složky a systém dokáže najít například i ovládací panel. Všechny výsledky pátrání v počítači lze uložit do virtuálních složek, a pokud v budoucnu uživatel na uložený dotaz klikne, okamžitě se mu zobrazí aktualizované výsledky.

Průzkumník. Kromě již zmíněné integrace vyhledávání je práce s ním vizuálnější a program zobrazuje náhledy jednotlivých souborů, například dokumentů, obrázků nebo videí.

Sidebar. Postranní lišta je vizuální novinkou. Programů tohoto druhu je sice plný internet, jenže ne všechny jsou zrovna stabilní a bezpečné. Sidebar od Microsoftu je poměrně standardní, lze na něm zobrazit například větší a přehlednější hodiny, informační kanály, aktuální stav e-mailového klienta, RSS, ceny akcií, úkoly nebo třeba slideshow fotografií. Ač se to nezdá, Sidebar je poměrně praktická věc, která stojí za vyzkoušení i u starších Windows.

Bezpečnost. Na tomto poli odvedl Microsoft asi nejvíce práce. Vista převzala z xpéček integrovaný Firewall, k dispozici je dále Windows Defender a rodičovský zámek. Největší nešvar minulých generací Windows ale řeší takzvaný UAC – User Account Control neboli kontrola uživatelských účtů. Bezpečnostní problém číslo jedna totiž dříve spočíval v tom, že uživatelé byli systémem nuceni pracovat pod administrátorským oprávněním. V kombinaci nezodpovědného nebo neznalého přístupu se systém stával švédským stolem pro nejrůznější viry, a právě tomu by měl UAC rázně zamezit. Princip je jednoduchý. Malá ikonka štítu u položky naznačuje, že pro práci s ní je třeba administrátorské oprávnění. V případě, že budeme potřebovat položku upravit, se systém dotáže na administrátorské heslo, a teprve poté povolí změnu provést. Není tedy nutné být neustále přihlášený s administrátorskými právy, což samo o sobě z hlediska bezpečnosti znamená velký krok kupředu.

SuperFetch. Neboli vychytávka na zvýšení výkonu. Tato utilita by měla urychlit spouštění často používaných aplikací, protože je podle statistiky četnosti používání přednahraje do paměti. Systém rozpozná i denní dobu nebo víkend a zavede preferované aplikace i pro daný čas. Tedy například textový a tabulkový editor, internetový prohlížeč a e-mailový klient v pracovní době, po ní klidně oblíbenou hru.

ReadyBoost. Funkce flash disků ReadyBoost znamená poměrně novátorský přístup. Spočívá v tom, že připojením klíčenky nebo paměťové karty lze o její kapacitu zvětšit operační paměť počítače, a tím celý systém urychlit.

ReadyDrive. Vista podporuje rovněž technologii ReadyDrive, využívající takzvaných hybridních disků, které obsahují i paměť typu flash. Ta je podstatně rychlejší než současné pevné disky a má menší nároky na spotřebu. Logicky tedy bude možný rychlejší náběh systému a prodlouží se i životnost disků. Z této technologie by měli těžit především uživatelé notebooků.

Media Center Edition. Jeden z velkých taháků Microsoftu současnosti. Vista obsáhne počítač i jako multimediální centrum, ovšem s jedním výrazným vylepšením. Media Center totiž doposud příliš nezvládá délku startu počítače. Ani s technologií ACPI (Advanced Configuration and Power Interface), která umí počítač probudit ze spánku během zhruba pěti až deseti vteřin, to stále ještě není „ihned“. Vista přichází s režimem spánku Sleep, který „ihned“ přibližuje téměř na dosah. Z hibernace a úsporného režimu se počítač dokáže probrat za zhruba tři vteřiny, což je výrazný pokrok, díky němuž Media Center počítače s Windows Vista budou moci naplno konkurovat klasickým hi-fi komponentům i v parametru.

Hardware. Windows Vista není revolučním krokem, spíše v drtivé většině funkcí vydařenou fází evoluce. Jediným negativem jsou nároky na hardware. Nejnáročnější úkoly sice přecházejí na grafickou kartu, takže na plný provoz systému stačí i relativně slabší procesor, operační paměti ovšem Vista potřebuje alespoň jeden gigabajt, a budeme-li počítat i s nějakou rezervou do budoucna, lepší budou gigabajty dva. Jenže vývoj už je takový. Dříve či později stejně přijdou natolik náročné aplikace, že obměna hardwaru bude nutná tak jako tak. Stejně jako jedenáct let před Vistou.

Šest tváří Visty Microsoft se nově rozhodl rozdělit systém na šest různých modifikací přizpůsobených konkrétnímu použití, které se kromě názvu a vybavení liší pochopitelně cenou

Vista Starter: Je určena pro domácí uživatele na méně rozvinutých trzích, v Česku je nedostupná. Omezená verze bez 3D grafického rozhraní Aero umožňuje pouze nízké rozlišení obrazovky a nízký počet současně běžících aplikací, ovšem za nízkou cenu. Pro nemajetné ze zemí, jako jsou Thajsko, Indie, Rusko, Malajsie či Indonésie, má být alternativou ke kradenému softwaru.

Vista Home Basic: Standardně vybavená základní domácí verze, funkčně podobná dnešním Windows XP Home. Microsoft ji designoval pro uživatele, jejichž typickou činností je přístup k internetu a vytváření dokumentů a práce s nimi. Basic se příliš nezaměřuje na multimédia, což jej vzhledem k potřebám současných zákazníků zřejmě postaví do pozice pouhé položky v ceníku. Chybí i rozhraní Aero. (4400 Kč)

Vista Home Premium: Obsahuje totéž co verze Basic, plus podporuje multimédia. Zahrnuje tedy i možnost sledování a záznamu televize, software pro vytváření DVD, správu fotografií, videa a hudby. (5300 Kč)

Vista Ultimate: Nejvyšší domácí verze, která obsahuje i prvky pro snadnější komunikaci počítače s PDA nebo mobilními telefony. Přestože je Ultimate designovaná stále jako domácí, firemní využití u ní bude možné pravděpodobně bez problémů. (8800 Kč)

Vista Business: Ryze firemní Vista míří na menší a středně velké firmy. Podle Microsoftu firmám přinese vyšší stabilitu, dokonalejší využití moderního hardwaru a vysokou úroveň zabezpečení. Systém by měl snižovat nároky na každodenní péči o jednotlivé počítače a umožnit firmám soustředit se na strategické investice do IT infrastruktury. Verze Business v sobě zahrnuje i podporu pro Tablet PC. (6600 Kč)

Vista Enterprise: Je určena pro velké firmy s větším počtem zaměstnanců. Oproti verzi Business umí zajistit kompatibilitu se staršími aplikacemi, například účetními programy a podobně. Zajímavostí je, že Enterprise dokáže provozovat i UNIXové aplikace. Kromě toho nabízí silnější podporu zabezpečení dat formou šifrování, i ve spolupráci s hardwarovými čipy. O konkrétních technologiích se Microsoft nezmiňuje, nabízejí se ale například Presidio od AMD, LaGrande od Intelu nebo VIA PadLock. O softwarové zabezpečení dat se postará funkce BitLocker Drive Encryption. Tato verze se nebude prodávat individuálně, pro její využívání bude třeba podepsat s Microsoftem takzvanou Enterprise Agreement a Software Assurance.

Poznámka: Uvedené maloobchodní ceny jsou bez DPH a pouze přibližné. Odpovídají nákupu krabicové verze, cena upgradu a softwaru jako součásti nového počítače se liší. Všechny popsané varianty s výjimkou Vista Starter budou dostupné jak v klasickém 32bitovém, tak i v 64bitovém provedení. Verze Basic, Premium, Ultimate a Business bude možné pořídit v klasickém krabicovém provedení nebo předinstalované na novém PC.

Test
Revoluce: Microsoft Office 2007 Kancelářské programy prošly nejvýraznější obměnou ve své historii

Aby si uživatelé pořídili novou verzi určitého softwaru, snaží se tvůrci programů a aplikací zakomponovat do svých nejnovějších „modelů“ celou řadu zlepšení a funkcí, o kterých svým zákazníkům tvrdí, že „bez nich vlastně nemohou žít“. Sada Microsoft Office 2007, obsahující řadu kancelářských programů, jako jsou Word, Excel, PowerPoint či Outlook, přináší novou grafiku, revoluční změnu uživatelského rozhraní a způsobu ovládání, potřebu rychlejšího a kvalitnějšího počítačového vybavení, ale také výrazné zjednodušení a zefektivnění práce s kancelářskými aplikacemi. Oproti předchozí modelové řadě je natolik „nová“, že u mnoha uživatelů způsobí zemětřesení a dozajista rozpoutá vášnivé diskuse v počítačové komunitě, kterou ještě více rozdělí na zaryté odpůrce a bezhlavé zastánce softwaru z dílen Microsoftu.

Calibri. Nejen Word, ale i všechny ostatní programy MS Office 2007 pracují se zcela novým typem standardního písma. Nevzhledný Times New Roman nahradil zbrusu nový (a pravděpodobně na objednávku Microsoftu vytvořený) font Calibri.

Pohyblivý Word

Největší a již na první pohled patrnou změnou u textového editoru je lišta příkazů a jednotlivých symbolů funkcí v horní části displeje, nad psaným textem. Zatímco doposud byli uživatelé zvyklí na „své“ ikonky, které po kliknutí umožňovaly uložení dokumentu, vytištění, změny formátu textu či jeho zkopírování do schránky, nyní budou své oblíbené piktogramy často hledat marně. Ikony symbolizující jednotlivé funkce se totiž mění podle toho, co chcete s textem dělat.
Program se snaží z různých indicií a aktuálně provedeného úkonu (například označení textu do bloku) rozpoznat plány uživatele a mění složení menu včetně ikonek jednotlivých příkazů tak, aby uživatel provedl úkon co nejjednodušeji a nejpohodlněji.

Horní lišty. V jakémsi „základním“ stavu nabízí textový editor Word v levé horní části obrazovky velké kulaté tlačítko s logem balíku Office, jež víceméně nahrazuje položku Soubor z klasického menu všech dosavadních verzí programu Word. Vedle tlačítka je umístěn panel pro časté příkazy obsahující několik nejzákladnějších funkcí, jež je možné odebírat a přidávat - například krok zpět, uložení či vytištění dokumentu. O řádek níže se nachází sedm „záložek“, jakýchsi skupin vzájemně souvisejících funkcí: Domů, Vložení, Rozložení stránky, Odkazy, Korespondence, Revize a Zobrazení.

Fakt, že tlačítka funkcí občas nejsou na svém obvyklém místě, neznamená, že by se některé funkce vytratily, nebo že by jich naopak bylo přidáno příliš mnoho nových. Tvůrci nového Wordu se spíše snažili příkazové ikonky a funkce roztřídit do skupin podle typu „práce“, jež ve zpracovávaném dokumentu provádíme.
Důvody jsou nasnadě. Doposud poslední verze Wordu z roku 2003 obsahuje více než patnáct stovek různých příkazů a funkcí. V takovém množství ovládacích prvků se ztrácí i pokročilý nadšenec, natož méně zkušený uživatel. „Lidé nám v průměru říkají, že využívají zhruba jen pět procent příkazů, jež Office 2003 nabízí, a že vše, co potřebují, obsahují předešlé verze kancelářského balíku,“ říká navíc Jensen Harris, produktový manažer Microsoftu pro získávání a vyhodnocování zkušeností od klientů.
Základem revolučně předělaného uživatelského rozhraní a zejména nového rozložení funkcí se stal takzvaný pruh karet, v angličtině oficiálně nazvaný ribbon (stuha). Tento pruh karet nahradil „starý známý“ tool-bar, tedy proužek nástrojů umístěný na stránce zcela nahoře v první lince.

Dynamické funkce. Poklepáním na jednotlivé záložky se mění obsah daného panelu, tedy složení ikonek příkazů. Jednotlivé funkce a příkazy jsou seskupeny podle svého zaměření a zobrazují se uživateli dynamicky podle toho, co právě v dokumentu dělá. Tudíž v místě, kde je v jednu chvíli ikona příkazu pro volbu řádkování, se po překliknutí do jiné záložky objeví piktogram umožňující nastavení zoomu zobrazení dokumentu.

Další novinkou, která výrazným způsobem zrychlí práci, je funkcionalita live preview, tedy jakýsi náhled změn v reálném čase. Pokud si uživatel označí část textu, ve kterém chce například změnit font písma či jeho velikost, objeví se poblíž – přímo v textu - takřka průhledná mininabídka příkazů a ikonek. Stačí na ni však najet a ihned „ztmavne“ a zobrazí se v popředí. Hlavní výhodou je zobrazování změn formátování textu přímo v označené části textu.

Live preview. Při rolování například v nabídce typů písem se mění font v označené části textu ihned, v reálném čase, aniž by uživatel na některý typ písma kliknul. Stejné funkcionality lze využít i při otevření nabídky funkcí v pruhu karet.

Vybarvený Excel

Nový kabát dostal rovněž tabulkový procesor. I v Excelu si musí uživatelé zvyknout na pruh karet, který nahradil standardní lištu menu. Stejně jako v textovém procesoru se i zde mění ikonky příkazů podle typu práce, kterou uživatel s Excelem v daný okamžik provádí. Pruh karet a jejich „záložek“ je však prostorově náročnější než dosavadní lišta, takže se na obrazovku monitoru vejde při stejném rozlišení méně řádků vlastní tabulky.

Statistika není nuda. Červená buňka naznačuje, že něco není dobře, zelená je pozitivní. Vybarvovat se nemusejí celé buňky, může se vybarvit jen jejich poměrné části, zcela podle přání uživatele. Jsou barevné buňky málo průkazné? Přiřaďte si k číslům šipky jasně ukazující vývoj dané položky.

Kromě ovládání upoutají u nového Excelu barvy, respektive barevné vyjádření obsahu jednotlivých buněk, nad kterým zaplesají především milovníci statistik. Komu by to bylo málo, může si dvěma kliknutími myší vytvořit komfortní graf. Stejně jako u Wordu v tomto případě funguje „živý náhled“. Odpadá tedy zkoušení různých zobrazování informací v grafu způsobem pokus-omyl, uživatel ihned v reálu vidí, jak graf může vypadat.

Pošta pro tebe

Pozitivních změn, i když každá jinou měrou, doznaly i další nejpoužívanější součásti balíku Office, PowerPoint pro tvorbu prezentací a aplikace pro elektronickou poštu a kalendář Outlook. Výraznou evolucí k lepšímu se pyšní PowerPoint, jehož ovládání bylo v předchozích verzích přinejmenším náročné a nepohodlné. Vytvořit zajímavou prezentaci je u nové varianty jednodušší, bez problémů do ní lze vložit video, pohodlně z Excelu importovat grafy či texty „usadit“ jediným kliknutím. Speciální aplikací je „posuvník“, který na displeji zobrazuje náhled prezentace, jak by vypadala reálně na fólii.
Outlook oproti tomu vypadá, jako by na něj vývojáři Microsoftu pozapomněli. Nové rozhraní se nedotklo základního hlavního okna, respektive zůstalo zachováno původní z předešlé verze. Jakmile však uživatel začne vytvářet v Outlooku něco nového (e-mail, pozvánku na setkání, kontakt), objeví se „nový známý“ ribbon, tedy pruh karet.

To-Do-Bar. Novinkou Outlooku je i „připomínkovací lišta“ v pravé části hlavního okna. Takzvaný To-Do-Bar neustále zobrazuje počet nesplněných úkolů či schůzek, které si uživatel naplánoval na daný den. Po rozkliknutí tohoto panelu se zobrazí detailnější informace.

X-formát

Dokumenty v novém Office využívají pro ukládání nový otevřený formát XML, který je rozeznatelný písmenkem x na konci přípony. Formáty .docx pro dokumenty ukládané ve Wordu či .xlsx pro tabulky z Excelu jsou nastaveny jako výchozí, ale samozřejmě je možné ukládat dokumenty i do všech „klasických“ formátů.
Výhodou XML formátu je redukce velikosti souboru. Microsoft slibuje, že díky speciálnímu komprimačnímu algoritmu se může velikost souboru v nových Office zmenšit až o 75 procent. Majitelé počítačů se staršími verzemi kancelářských balíků Office budou moci otvírat dokumenty uložené v XML po nainstalování speciálního konvertoru.

A co čeština?

Během testování Office 2007 ještě nebyla k dispozici do češtiny lokalizovaná verze. Na její tvorbě pracuje od loňského podzimu tým češtinářů ve společnosti Moravia International, kteří řídí lokalizaci v souladu s potřebami Evropského centra vývoje produktů Microsoftu v irském Dublinu. Součástí by měla být nová verze kontroly české gramatiky, která byla vytvořena ve spolupráci s Ústavem pro jazyk český Akademie věd ČR.

Blyštivější, ale náročnější

Kromě ovládání se zásadně změnil také vzhled celého Office. Programy jsou plné barevných přechodů, různých stínování a oku lahodících skleněných efektů. Je zřejmé, že layout Office 2007 vychází z grafického manuálu Windows Vista, ale při volbě modrého schématu jej lze sladit i se současnými Windows XP (pod kterými nový Office běží poměrně hladce a bezproblémově funguje).
Nové grafické rozhraní, vizuální efekty a větší množství „zpracovávaných informací“ se ale projevují ve zvýšené zátěži procesoru a operační paměti počítače. Pro používání nových Office považuje Petr Bobek z české pobočky Microsoftu 256megabajtovou operační paměť za minimum, pro hladké a svižné používání kancelářských aplikací však doporučuje alespoň půlgigabajtovou kapacitu. Samotná instalace kancelářského balíku vyžaduje alespoň dva gigabajty diskového prostoru. Zhruba polovina by se však po nainstalování aplikace měla uvolnit pro běžné používání.

Kdo hledá, najde

Nové funkce, uspořádání příkazových tlačítek a způsob ovládání vypadají na první pohled složitější a náročnější na pochopení, než je tomu u dosavadních verzí balíku Office. Po určité době sžívání je ale ovládání celkem intuitivní a přirozené.
Přechod z Office 2003 na 2007 bude pro méně pokročilé uživatele počítačů znamenat pravděpodobně dlouhé tápaní a hledání „těch jejich“ funkcí či tlačítek. Pomoci by jim však měla nápověda, která názorně ukazuje, kde najít příkaz, jenž se v nové verzi programu kamsi „ztratil“.

Kancelářská sedma Oproti šesti variantám Microsoft Office 2003 je nový kancelářský balík nabízen v sedmi verzích, které se liší rozsahem programového vybavení a samozřejmě cenou

Microsoft Office Basic 2007 Obsahuje: Excel, Outlook, Word
Prodáván pouze jako původní výbava počítače od výrobce, takže se jeho cena neuvádí, ale je stejná jako u Office Basic 2003.

Microsoft Office pro studenty a domácnosti 2007 Obsahuje: Excel, PowerPoint, Word, OneNote
3350 Kč

Microsoft Office Standard 2007 Obsahuje: Excel, Outlook, PowerPoint, Word
12 046 Kč

Microsoft Office Small Business 2007 Obsahuje: Excel, Outlook, PowerPoint, Word, Publisher, Outlook with Business Contact Manager
12 908 Kč

Microsoft Office Professional 2007 Obsahuje: Excel, Outlook, PowerPoint, Word, Access, Publisher, Outlook with Business Contact Manager
14 700 Kč

KL24

Microsoft Office Professional Plus 2007 Obsahuje: Excel, Outlook, PowerPoint, Word, Access, InfoPath, Communicator, Publisher
15 068 Kč

Microsoft Office Enterprise 2007 Obsahuje: Excel, Outlook, PowerPoint, Word, Access, InfoPath, Communicator, Publisher, OneNote, Groove
18 383 Kč

  • Našli jste v článku chybu?