Menu Zavřít

Referendum v ČSSD je ve třetině. Zatím převládají hlasy pro vládu s ANO

28. 5. 2018
Autor: čtk

V prvním ze čtyř plánovaných týdnů referenda sociálních demokratů o vstupu do menšinové vlády s hnutím ANO uspořádalo volební schůzi přibližně 320 organizací, tedy zhruba třetina. Podle deníku Dnes zatím převažují zastánci vstupu do vlády. Předseda sociálních demokratů Jan Hamáček přiznal, že strana v názoru není jednotná, považuje to ale za normální.

„Uvnitř strany se na otázce referenda štěpíme, ale tak tomu je v každém podobném hlasování, kdy se vyjadřujeme ano, nebo ne. Že v odpovědích budeme jednotnější, to jistě nikdo neočekával,“ uvedl Hamáček v komentáři na facebooku k výrokům pravicových politiků na adresu aktuální situace ČSSD. Postoj strany k možnosti vládního angažmá označil za naprosto transparentní, politický i srozumitelný.

Průběžné výsledky hlasování nechce sociální demokracie zveřejňovat. Podle informací deníku Dnes měli po sečtení 15 procent místních organizací převahu zastánci vstupu do vlády, a to s 57 procenty.

Hlasování se bude konat do 14. června na schůzích téměř 1100 místních organizací strany. Právo vyjádřit se bude mít více než 17 500 straníků. Vedení strany se svých členů v referendu ptá, zda souhlasí se vstupem do vlády na základě podmínek uvedených v návrhu koaliční smlouvy a návrhu programového prohlášení. Kvůli kontrole se hlasovací lístky budou sčítat dvakrát. Nejprve přímo v místní organizaci, poté znovu v Lidovém domě v Praze. Referenda se musí zúčastnit více než čtvrtina členů strany, aby byl jeho výsledek platný. Zvítězí varianta, pro kterou se vysloví nadpoloviční většina hlasujících.

CIF24

Přečtěte si komentář: Jedno zbytečné referendum

 Weikert

Přečtěte si také:

Když si ČSSD neodsouhlasí účast ve vládě, plán B nemáme, přiznal Brabec

ČSSD zaplatí za referendum 100 tisíc. Hlasováním na schůzích ušetří za poštovné

Ústecká ČSSD nepodpoří vládu s ANO, má výhrady k programovému prohlášení i obsazení rezortů

Hamáček splnil slib. Zemana seznámil se jmény ministrů

Sociální demokraty v krajích dělí názor na vládní angažmá s ANO

Referendum ČSSD o vládě potrvá až do 14. června. Vedení doporučení nevydá


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).