Menu Zavřít

Refundace, nebo-li vratka, se používá v byznysu i pracovních vztazích

22. 7. 2019
Autor: Profimedia.cz

Refundace znamená náhradu výdajů, vrácení peněz či odškodnění. Týkat se může finančních, obchodních i pracovně-právních záležitostí. Refundovat se dá mzda, platba i neposkytnutá služba.

Refundace mzdy

Refundace mzdy je termín z oblasti pracovně-právních vztahů. Problematiku obecně řeší Zákoník práce č. 262/2006 Sb. v Hlavě II.

Jedná se o situaci, kdy je zaměstnanci vyplacena mzda a její zpětné proplacení následně požaduje zaměstnavatel od někoho jiného, nejčastěji od státu.

Týká se i případů, kdy je zaměstnanec uvolněn pro překážku v práci například z důvodu obecného zájmu. Zaměstnavatel je poté povinen uhradit zaměstnanci náhradu mzdy či platu a má právo žádat její proplacení po třetí straně, pro kterou byl zaměstnanec uvolněn.

Refundace mzdy se může týkat zaměstnanců volených do veřejných funkcí (například poslanec, zastupitel, přísedící), výkonu občanské povinnosti (soudní znalci, členové správních rad, pracovních komisí, dobrovolní hasiči) nebo i reprezentantů na sportovních akcích.


Přečtěte si: Kdy může zaměstnanec čerpat neplacené volno?


Výpočet a účtování refundace mzdy

Výpočet refundace mzdy je poměrně složitou operací, kterou musí řešit profesionální účetní. Náročnost účtování refundace mzdy stupňuje ještě fakt, že předmětem refundace není jen mzda zaměstnance, ale i nutné sociální a zdravotní pojištění.


NÁŠ TIP: Vypočtěte si čistou mzdu na naší mzdové kalkulačce


Refundace letenky

Refundace letenky bývá v dnešní praxi velmi často řešeným problémem. Řídí se podmínkami legislativních předpisů i pravidly, která si stanovil konkrétní dopravce. Klíčové z hlediska právní ochrany cestujícího je Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004.

Cestující si musí uvědomit, že legislativní předpisy nestojí vždy na jeho straně a berou v potaz i zájmy leteckých přepravců. Typickým příkladem může být stávka pilotů či letištního personálu, která bývá často příčinou rušení letů. V případě stávky nárok na kompenzaci nevzniká. Jedná se o totiž o mimořádnou okolnost.


Naše poradna:

Zrušili vám let kvůli stávce? Nárok na kompenzaci nemáte, část peněz ale můžete získat zpět

Jak získat odškodné za zpožděný let

Ztratilo se vám zavazadlo? Aerolinky musí vyplatit odškodné až 35 tisíc korun


Refundace platby

Refundace platby je funkcionalita, která umožňuje navrácení finančních prostředků za již provedenou platbu zpět zákazníkovi.

Refundace může nastat v různých situacích, například při vrácení či reklamaci zboží v zákonné lhůtě, kompenzaci zákazníka za nedodané zboží nebo službu či při jiných obchodních a finančních transakcích.

Vrácení platby a zvolený způsob je na obchodníkovi, musí při tom ale dodržet legislativou stanovená pravidla.

MMF24

Čtěte také:

Každý kupující může odstoupit od smlouvy

Co je amortizace auta a jak se počítá

Plat, nebo mzda? Víte, co berete?

Co dělat, když vám zaměstnavatel nechce dát dovolenou

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).