Menu Zavřít

Regionální překvapení

8. 6. 2020
Autor: Euro.cz

Svrchně kvašená piva z Náchoda? Primátor zvládá umění craftu velmi obstojně

Přepřahání v náchodské varně proběhlo celkem potichu a v době, kdy celý pivovarský byznys prožívá horší časy. Sládek Pavel Novák (na snímku vpravo) sem nastoupil letos v únoru a nahradil Petra Kalužu (vlevo), který se od té doby plně věnuje řízení celého pivovaru Primátor. „S Petrem se známe dlouho, profesně jsem o té nabídce dlouho neuvažoval,“ popisuje Novák okamžiky, kdy se objevila možnost přejít z Pivovarů Lobkowicz do východních Čech. Roli prý sehrálo i to, že z Náchoda pochází jeho manželka.

Novák tak nyní přebírá koncept, který zde Kaluža nastartoval. Viditelný je především v nepřehlédnutelných vratných láhvích a pestrých etiketách. „Šli jsme cestou kompletního rebrandingu, jen vybrat tu pravou láhev nám trvalo dva roky,“ vrací se Kaluža o pár let zpátky, kdy Primátor jakoby omládl a do své produkce začal promítat čerstvé trendy.

V současnosti se tu vaří 18 druhů piv, každý kvartál se v nabídce objevuje jedno nové. „Lidé si stále přejí ochutnávat něco nového, sezonní piva nám rostou,“ pokračuje Kaluža. Loni tu vyrobili téměř 130 tisíc hektolitrů, významná část míří na zahraniční trhy, v láhvích do českých obchodních řetězců a důležitým segmentem je i sudové pivo do výčepů v blízkém regionu. Aktuálně se mimo jiné Primátor snaží ve Švédsku prosadit se svým nehltrovaným ležákem.

Díky tomu, že pivovar vyrábí - v oddělených otevřených spilkách - svrchně i spodně kvašená piva, obrovský důraz klade na čistotu a hygienu. „Kvasnice ani pivo se nesmějí potkat, musí být důkladná sanitace,“ prozrazuje sládek Novák nejdůležitější mantru.

Dobrá desítka

Jako první jsme ochutnali náchodského Antonína, tedy světlé výčepní pivo se čtyřmi procenty alkoholu. Vůně piva z láhve není příliš výrazná, zato chuť zapamatovatelně působí. I přesto, že jde o desítku, je pivo plné a syté, navíc s dobrou pitelností. Zkrátka osvěžující desítka po práci.

Otestovali jsme i zástupce náchodské „top line“, tedy svrchně kvašené pivo.

Volba padla na polotmavý speciál India Pale Ale (IPA) se 6,5 procenta alkoholu.

V Primátorovi jej vaří ze šesti chmelových odrůd (Cascade, Citra, Galaxy, Chinook, Summit aTriskel) a ječného i pšeničného sladu.

IPA jantarové barvy voní ve sklenici nasládlým ovocem, v ústech hraje prim příkřejší kyselost a výrazná hořkost, která graduje s každým dalším douškem.

Poměrně silný alkoholový náboj dodává pivu těžkost. Celkově jde o zajímavé zpestření mezi českými svrchně kvašenými pivy, s menším obsahem alkoholu by mohla být jinak velmi dobrá pitelnost možná ještě lepší. 1

Pivovar Primátor Dobrošovská 130, Náchod Sládek: Pavel Novák Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: silný India Pale Ale Prodej piva: v prodejně vedle vjezdu do pivovaru Otevřeno: 13.00 až 17.30 (pondělí až pátek), 8.00 až 11.30

(sobota)

bitcoin_skoleni

O autorovi| stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?