Menu Zavřít

Regulace na dohled

17. 5. 2007
Autor: Euro.cz

Používání mobilu v zahraničí zřejmě zlevní ještě letos

Téměř 150 milionů zákazníků mobilních operátorů ze zemí Evropské unie, kteří využívají mobil v zahraničí, má důvod k radosti. Zástupci Evropského parlamentu a předsedajícího Německa totiž minulý týden ukončili dlouhotrvající spory o zavedení regulace roamingu, jinak řečeno používání mobilu v cizině, a shodli se na návrhu, který regulaci spustí zřejmě ještě letos. V ideálním případě by uživatelé mobilních telefonů mohli volat již z letošní dovolené (v zemích EU) za čtrnáct korun a přijímat hovory za sedm korun za minutu. Zlevnění oproti současným cenám by mohlo dosáhnout až 70 procent.

Dočkala se.

Viviane Redingová, eurokomisařka pro telekomunikace a informační technologie, může být spokojená. Její dlouholetá snaha o snižování poplatků za využívání mobilu v zahraničí, se blíží ke zdárnému konci. Sama Redingová, která zisky evropských operátorů z roamingu považuje za nemravně vysoké (ročně dosahují asi 8,5 miliardy eur – pozn. redakce), se k návrhu regulace z minulého týdne nevyjádřila, obecně však v Europarlamentu panuje názor, že dohoda je krokem správným směrem, přičemž představuje přijatelnou rovnováhu mezi zájmy uživatele a vynaloženými náklady operátorů. Největšími odpůrci regulace v odsouhlasené formě jsou Němci, Francouzi, Španělé, Britové a Řekové, tedy zástupci zemí s velkým cestovním ruchem. Jejich operátoři pochopitelně na roamingu inkasují největší sumy.

Ještě není hotovo.

Odsouhlasené regulační poplatky - respektive jejich maximální výše - však zatím jsou definitivní. Ještě než bude 24. května o roamingu hlasovat celé plénum Evropského parlamentu, musí se k návrhu vyjádřit několik parlamentních výborů, přičemž se očekává, že především Hospodářský výbor (ITRE) se bude snažit ceny alespoň o trochu zvýšit ve prospěch operátorů. „Nyní probíhají finální vyjednávání na základě doposud dosaženého kompromisu. Předpokládám, že do konečné podoby regulace ještě promluví velké státy,“ říká Richard Stonavský, který má v české pobočce T-Mobilu na starosti oblast regulace. „Jedním z problémů je postupné snižování cen. U příchozích hovorů v zahraničí se v budoucnu může koncová cena pro zákazníka dostat pod velkoobchodní cenu terminace, tedy sumu, kterou my jako operátor zákazníka, jenž je v roamingu, platíme operátorovi, v jehož síti se klient nachází,“ upozorňuje Stonavský. Český T-Mobile již před časem oznámil, že zvažuje případná protiopatření. „Současná podoba cenového stropu regulovaného tarifu je příliš nízká a může vyústit v přenesení nákladů do jiných služeb,“ tvrdí mluvčí operátora Martina Kemrová. Zákazníci by proto při využívání Eurotariffu, jak je připravovaný regulovaný tarif označován, mohli více zaplatit za posílání SMS zpráv, multimediálních zpráv či využívání mobilu mimo EU.

WT100

Rok co rok levněji

Dohoda EU z minulého týdne počítá s postupným snižováním roamingových poplatků v průběhu následujících tří let. Na konci roku 2009 Brusel vyhodnotí, zda regulace prospěla, a zda má – případně jakou formou – pokračovat. V prvním roce regulace cen, letos, se unie dohodla na vytvoření cenového stropu pro koncového spotřebitele ve výši 49 eurocentů, tedy zhruba čtrnácti korun za minutu volání z ciziny. Příjem hovoru v zahraničí by měl stát maximálně sedm korun. V následujícím roce by cena odchozího telefonátu z ciziny měla klesnout na necelých třináct korun za minutu. Minuta příchozího hovoru by neměla stát více než šest korun. V roce 2009, kdy by měla regulace podle současných návrhů unie skončit, by měl koncový zákazník platit maximálně dvanáct korun za minutu odchozího a pět korun příchozího roamingového telefonátu. Na oblast textových a multimediálních zpráv či služeb připojení k internetu, se regulace nevztahuje.

  • Našli jste v článku chybu?