Menu Zavřít

REGULACE STOKRÁT JINAK

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Část producentů mléka je odsouzena k bankrotu.

Složitá mléčná politika resortu zemědělství má další pokračování. Regulační pravidla se vrací ke stavu z března tohoto roku. Mezidobí charakterizuje bezradnost státní moci, která má přitom vysoké regulační ambice.

Intervenční loď státu pluje po rozbouřené řece mléka, na jejímž toku se chvíli co chvíli objeví obrovské balvany výrobků, o které na trhu nikdo nestojí, a peřeje natažených rukou silných lobbistických skupin. Stát oficiálně oznámil, že již nen í kudy dál plout, což znamená, že balvany odstraní trh. Část producentů mléka je odsouzena k bankrotu. Neúspěšní výrobci teď mohou sice svalovat vinu na tržní síly, ale to je tak asi vše, co mohou dělat.

Opět odvolávám.

Rada Státního fondu tržní regulace (SFTR) rozhodla, že mlékárny budou muset od 15. července od zemědělců vykupovat litr mléka za administrativní cenu 7,80 koruny. Padá tak dřívější rozhodnutí, podle kterého zpracovatelé ručili zemědělcům za cenu 7,20 koruny za litr, a to pouze na 75 procent dodávek, na zbytek měla být cena „sjednána libovolně. Praxe ukázala, že kdo potřeboval prodat, tak dával zbytek třeba za dvě koruny. Výsledná průměrná cena se potom pohybovala kolem pěti či šesti korun, což je hluboko pod hranicí výrobních nákladů.

Pravidla se vrací na stav z prvního čtvrtletí letošního roku. A pro zemědělce, jejichž jedinou šancí bylo prodávat levněji, svítí nyní červená.

Stát nyní podpoří ze zdrojů SFTR export másla, sušeného odstředěného mléka, sušeného polotučného mléka a kondenzovaného mléka. Nárok na dotaci však budou mít pouze mlékárny, které exportují více než 50 procent mléka nakoupeného od prvovýrobců. Těch je v republice asi osm, největší tuzemští zpracovatelé to však nejsou. Podle ministra zemědělství Jana Fencl a je resort dále rozhodnut bojovat o zachování stavu skotu v ČR a hodlá od příštího roku podporovat jeho chov bez tržní produkce mléka.

Stát říká, kdy přijde krach.

Ministr Fencl odůvodňuje opatření tím, že všechny dosavadní snahy fondu směřovaly k oddálení okamžiku, od něhož začnou být existenčně ohrožováni jednotliví producenti mléka. Farmáři tudíž podle jeho slov dostali šanci př ipravit se na tento okamžik. Výmluvnější jeho vyjádření už být nemohlo. Od počátku roku totiž bylo jasné všem drobným soukromým zemědělcům, že to budou oni, kteří přes nižší výrobní náklady na litr bílé suroviny mlékárnám při svozu mléka nevyhovují. Jsou rozmístěni po celé republice, čímž se náklady zase celkově zvyšují. Pro jednu či dvě konve mléka se jezdit nevyplatí.

Přitom to byli soukromníci, kteří od počátku své existence hospodařili se ziskem, menšími náklady a poukazovali na žalostný stav státem zaopatřených konkurenčních podniků. Jak je zřejmé ze všech ministerských rozhodnutí, stát je ve skutečnosti nikd y nevyslyšel, naopak stav zakonzervoval. Chov dojných krav se stále dotuje, přestože není odbyt pro mléčné výrobky a česká populace pít mléko ve větší míře prostě odmítá. Hlavní příčinou mléčné krize je podle Asociace soukromého zemědělství jednozna čně neodpovědná a nedomyšlená politika státu. Podle jejích představitelů následkem posledního rozhodnutí SFTR nikdo neodebere mléko od zhruba sta tisíc krav. K tomuto výpadku dojde prakticky ze dne na den.

Mlékárny mají jasno.

Farmáři produkují mléko levněji, ale vzhledem k nákladnému svozu do mlékáren nemají šanci a vědí, že poslední opatření fondu jim zvoní skutečným umíráčkem. Systém padni, komu padni, je pro farmáře zaměřené na chov dojných krav konečnou zastávkou na jejich podnikatelské cestě. Fond podle nich opět rozhodl na základě lobbistických tlaků silnější skupiny výrobců, bez ohledu na výsledky jejich hospodáření.

Ministerstvem avizovaná podpora chovu skotu bez tržní produkce je rovněž proklamací, která nezaručuje rozlišení mezi dobrým a špatným chovem.

MMF24

Navíc stanovení minimální garantované ceny na úrovni, kterou zpracovatelé již dříve odmítali, ještě neznamená, že mlékárny za tuto cenu vykoupí i od velkých zemědělských podniků veškerou produkci.

Jaký dopad bude mít direktivní zásah ministerských úředníků na odbyt, je již dnes zcela zřejmé. Spotřeba mléka se pravděpodobně dále sníží, dolů tak přirozeně půjde i celkový objem vykupovaného mléka od prvovýrobců. Například B ohušovická mlékárna očekává snížení nasmlouvané dodávky o čtvrtinu, Choceňská bezprostředně nic nepřipravuje, nicméně v delším časovém horizontu naopak počítá se zdražením svých výrobků. Mlékárna Louny se také chystá vyhlásit snížení odběru sur oviny. Další mlékárny vyčkávají.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).