Menu Zavřít

Regulační náraz

25. 10. 2007
Autor: Euro.cz

Gazprom

EBF24

Na projektu podmořského plynovodu Nord Stream se začínají objevovat nové trhliny. Gazprom, ruský monopolní vývozce plynu, má vážné potíže s německými regulátory, kvůli nimž se může zdržet výstavba plynovodu pod Baltským mořem do SRN. Evropská unie totiž chce omezit velkým energetikám právo vlastnit kapacity v přepravě a distribuci energií, od čehož si slibuje posílení konkurenčního prostředí v energetickém sektoru. Němečtí regulátoři nedovolili Gazpromu a partnerům stavět nový plynovod, neboť skupina zatím třetím stranám neodsouhlasila přístup do něj.
Ruští představitelé i Gazprom, který chce rozšířit své aktivity a vstoupit do distribuce plynu v západní Evropě, se chystanému opatření postavili s pohrůžkou, že Moskva v reakci na to omezí západním firmám právo vlastnit aktiva v ruské energetice. Německá kancléřka Angela Merkelová stále doufá, že se podmořská cesta postaví včas a zdůraznila, že projekt je „politicky žádoucí“. Projekt Nord Stream řídí její předchůdce Gerhard Schröder.
Nord Stream je pro Gazprom klíčovou cestou na starý kontinent, kterou se chce vyhnout sporům o ceny plynu s Ukrajinou a Běloruskem. Tyto konflikty v posledních dvou letech (vždy na přelomu roku) ohrožovaly zásobování Evropy zemním plynem. Rusko se na zásobování evropské pevniny plynem podílí z jedné čtvrtiny.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).