Menu Zavřít

Regulátor Špidla. Úvahy o superúřadu naráží na nesouhlas

9. 8. 2017
Autor: Petr Novotný - CNC / Profimedia.cz

Úřad vlády se snaží protlačit vznik regulačního superúřadu, ale nemá podporu. Za návrhem prý stojí Vladimír Špidla.

Jeden úřad vládne všem, jeden jim všem káže… Autoři studie doporučující vznik jednotného regulačního úřadu pro síťová odvětví zřejmě našli inspiraci v knihách J. R. R. Tolkiena. Úvahy o superúřadu dohlížejícím na energetiku, telekomunikace, vodárenství i dopravu však narážejí na nesouhlas ve vládě i v byznysu.

Za tímto návrhem stojí podle informací týdeníku Euro šéfporadce premiéra Bohuslava Sobotky Vladimír Špidla, formálním předkladatelem je Úřad vlády. Inspiraci si vzal v Německu, kde síťové služby - ovšem s výjimkou dodávek tepla a vody - skutečně reguluje jeden superúřad. Jeho obdoba by v Česku mohla vzniknout v horizontu pěti až sedmi let.

Ostře proti návrhu se vyslovilo hned několik ministerstev. Třeba resort financí upozorňuje, že Národní regulační úřad (NRÚ) má mít 1077 zaměstnanců, tedy o 155 více než dnes fungující regulační úřady. Současně však navrhovatelé tvrdí, že si jednotný regulátor vystačí s rozpočtem 1,1 miliardy korun ročně, i když pouhý součet nákladů na Energetický regulační úřad a Český telekomunikační úřad vychází na 1,7 miliardy. Chyby a nesrovnalosti nebyly jen faktického rázu. „Předložený materiál je nesrozumitelný a používají se v něm nezvyklá a matoucí slovní spojení. Mnohé věty, ale i celé odstavce nedávají logický smysl“ reagovali na návrh Špidlových lidí úředníci ministerstva průmyslu a obchodu.


Šéfka ERÚ Vitásková za sebou nechává spoušť. Čtěte více

 Alena Vitásková


Typicky špidlovský rukopis mají argumenty, že sjednocený superúřad by užíval cenovou regulaci jako nástroj sociální politiky a boje proti odlivu firemních zisků do zahraničí. „Regulační orgán musí být v souladu s právem Evropské unie, nezávislý na vládě a parlamentu, a proto nemůže být vykonavatelem jakékoli politiky“ reagovali zděšení zástupci Hospodářské komory ČR.

Komora upozornila i na fakt, že již dnes je prakticky nemožné, aby jeden člověk byl expertem univerzálním. Vedení NRÚ by vyžadovalo „regulační supermany“, kteří by odborně zvládali několik oborů od energetiky přes telekomunikace až po dopravu. S ohledem na kritiku od řady účastníků meziresortního připomínkového řízení to s budoucím superúřadem nevypadá moc nadějně. Přezíravý styl, s nímž se na Úřadě vlády s připomínkami vypořádali, mohou odpor proti vzniku NRÚ jen posílit.

Dále čtěte:

Kde jsou pravidla regulace? Předání moci na ERÚ doprovázejí konflikty

ebf - tip - debata

Dotační eldorádo. Bioplynové stanice loni shrábly osm miliard

Kvůli digitalizaci zmizí v Česku polovina pracovních míst, míní Špidla


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).