Menu Zavřít

Reklamní videobubliny

17. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Společnost Internet BillBoard nabízí nové formáty webové inzerce

Zná je asi každý, kdo čte články na internetu. Podtržená slova v textu, z nichž „vyskočí“ reklamní bublina, pokud na ně najedete kurzorem myši. Oficiálně se tento způsob inzerce označuje jako intextová reklama. Nově se čtenářům článků budou kromě bublin s klasickou „písmenkovou“ reklamou objevovat i ty s videosekvencemi a flashovými animacemi. Společnost Internet BillBoard, která je jedním z nejvýznamnějších provozovatelů reklamních systémů na českém internetu, totiž na začátku července spustila nový inzertní formát, takzvanou intextovou videoreklamu. „Intextová reklama je výhodná v tom, že je vázaná na konkrétní, klíčová slova či fráze umístěné v článku a že je vůči čtenáři neagresivní. Sám si totiž rozhodne, zda chce, nebo nechce reklamu zobrazit a kurzorem myši z podtrženého slova odjede. Proto jsme se rozhodli rozšířit možnost zobrazovaného inzertního sdělení o krátké videosekvence a animované klipy, takzvané flashe,“ vysvětluje Karel Pavlíček, šéf společnosti Internet BillBoard (IBB).

Video za deset haléřů

Nové formáty intextové reklamy jsou prý výhodné jak pro inzerenty, tak pro majitele webových stránek, na nichž se budou reklamní videobubliny zobrazovat. „Nové formáty výrazně rozšiřují možnosti zadavatelů inzerce, jak na svůj produkt, službu či samotnou značku firmy upozornit. Vlastníkům internetových stránek se tím zase rozšiřuje prostor, kam umístit reklamu. Je to pro ně nový zdroj příjmů, který navíc není stejně agresivní jako videoklipy umístěné napevno v bannerových reklamách,“ vysvětluje Pavlíček. Majitelům webových stránek firma vyplácí až 60 procent čistých výdělků z intextové inzerce, a proto vzhledem k vyšší ceně videoklipů oproti textovým reklamním bublinám budou provozovatelé stránek inkasovat vyšší provizi. „Za shlédnutou videoreklamu bude považována ta, ze které si uživatel přehraje alespoň pět vteřin, přičemž celková délka videa by se měla pohybovat od dvaceti sekund do půl minuty,“ dodává Pavlíček.
Samotní inzerenti mají možnost si vybrat mezi několika způsoby platby za intextovou reklamu. Cena za shlédnutý videoklip v inzertní bublině je buď pevná, nebo pohyblivá v případě, že se klíčové slovo, ke kterému se reklama zobrazuje, draží formou aukce. „Bublina s videem má pevnou cenu 50 haléřů a pohyblivou od deseti haléřů výš. Až po maximální cenu, kterou si sám inzerent určí. Flashové animace v bublině jsou ještě o polovinu levnější,“ vypočítává Pavlíček. A dodává, že formát intextové videoreklamy umožňuje uskutečňovat i plnou exkluzivitu pro jednoho klienta. Tedy, že umožňuje za jeden paušální poplatek na určité období zobrazovat veškerý typ reklamních bublin - text, logo firmy, video a flash animace - na klíčové slovo od jediného zadavatele.

Na hodnocení je brzy

IBB zprostředkovává internetovou reklamu na několika stovkách českých, slovenských, polských a rumunských serverů. Pavlíček proto předpokládá, že se investice do hardwarového vybavení v řádech několika milionů korun, jež si nové formáty intextové reklamy vyžádaly, vrátí do jednoho roku. „Na českém trhu jsme prozatím jediní, kdo tento nový formát inzerce nabízí, ale předpokládám, že se dříve nebo později konkurence objeví,“ soudí šéf IBB.
Tomáš Jankůj, ředitel společnosti ARBOinteractive, která prodává reklamní prostor několika desítek internetových portálů s více než dvěma miliony čtenáři měsíčně, prozatím nechce úspěšnost intextové videoinzerce hodnotit. „Flashové animace a reklamní videoklipy známe již delší dobu z bannerové inzerce, a proto to necítím jako úplnou novinku. Na druhé straně je tato forma videoreklamy výrazně levnější než zmiňované formáty. Navíc je díky klíčovým slovům jasně definovaná cílová skupina, kterou chce inzerent oslovit, a pro zobrazení využívá nestandardní místa na webové stránce, a proto je dobře zacílena a mohla by fungovat. Na hodnocení je však brzy, konkrétní čísla budeme znát až na podzim,“ uzavírá Jankůj.

CIF24

Graf:
Přes miliardu
Odhad čistých výdajů na internetovou reklamu (v milionech korun)
2001 160
2002 190 2003 235
2004 285 2005 410
2006 779
2007 1020
2008 1315

Pramen: odhady ARBOinteractive

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).