Menu Zavřít

Řekněte sbohem klasickým žárovkám

20. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Evropská komise včera schválila dvě nařízení, z nichž vyplývá, že všechny neúsporné žárovky budou do roku 2012 nahrazeny svými ekologickými alternativami. Průměrná česká domácnost by si podle údajů Komise měla díky této změně polepšit asi o tisíc korun ročně. Nařízení se netýkají jen domácností ale také kanceláří nebo pouličního osvětlení.

Autor: Profit

„Nahrazením osvětlujících výrobků z minulého století výkonnějšími technologiemi si evropské domy, budovy a ulice udrží stejnou kvalitu osvětlení, avšak za úspory energie, CO2 i peněz,“ řekl eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs k novým nařízením, jejichž znění Komise dopředu předjednala z Evropským parlamentem. Domácnosti si budou muset vybrat mezi úspornými zářivkami (až o 75% nižší spotřeba než u klasických žárovek, většina spotřebitelů je zná a používá už dnes) nebo halogenovými žárovkami (spotřebují o 25-50% méně energie, relativní novinka).

Komise si od nových opatření slibuje roční úspory asi 11 miliard eur, které podle jejích představ mohou být investovány do oživení unijního hospodářství. Na každou domácnost připadne ročně úspora za elektřinu mezi 25 až 50 eury, odhaduje Brusel. Celkem se v Unii po zavedení nových opatření spotřebuje téměř o tolik elektrické energie méně, kolik využívá celé Česko, tvrdí Komise.

Výměna starých žárovek za nové nepřinese jen nižší účty domácnostem a podnikům, ale přispěje také k ochraně klimatu. Podle Komise se sníží vypouštěné emise CO2 díky novému opatření odhadem asi o 32 milionů tun ročně (jen pro srovnání: české podniky zahrnuté do systému ETS produkují ročně přibližně 85 milionů tun CO2).

MMF24

Dvě schválená nařízení jsou součástí naplňování směrnice o eko-designu (Eco-Design Directive). Ta má zajistit, aby každý spotřebič byl navrhován z hlediska dopadu na životní prostředí, který má být snížen na minimum ve všech stádiích existence výrobku – při získávání materiálů na jeho výrobu, během jeho výroby a distribuce, potom v průběhu jeho používání a nakonec ve chvíli, kdy jeho užitná hodnota skončí.

Více na Euractiv.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).