Menu Zavřít

Rekord ve vzduchu. Kluzák dostoupal do 16 tisíc metrů

5. 9. 2017
Autor: Airbus

Kluzák Airbus Perlan II dosáhl bez motoru výšky 52 tisíc stop (15 900 metrů), a překonal tak rekord svého předchůdce Perlan I z roku 2006.

Kluzák Perlan II překonal rekordní výšku bez použití motoru v Argentině v oblasti Patagonie. Pomohly mu k tomu stratosférické horské vlny, jež mohou dosáhnout až k hranici stratosféry. Projekt posouvá možnosti aviatiky a sleduje účinky velkých výšek na piloty a letadla, případně faktory související se změnami klimatu.

Podívejte se na obrázky kluzáku Perlan II:

„Slavíme vítězství v oblasti letecké inovace a vědeckých objevů. Jsme vděčni všem dobrovolníkům a sponzorům. Takového úspěchu jsme dosáhli jen díky jejich odhodlání a rokům neúnavné práce,“ komentoval pokoření rekordu Ed Warnock, ředitel projektu Perlan.

„Naše cíle jsou ale ještě výš. Budeme pokračovat ve vědeckých experimentech při zkoumání tajemství stratosféry. Zapsali jsme se do historie, ale učení teprve začalo.“


Budoucnost dopravy? Létající auta:

Létající auta „útočí“. Podívejte se na budoucnost dopravy

Představa budoucnosti dopravy ve městech podle firmy Lilium.


Misi v kluzáku Perlan 2 odstartovali pilot Jim Payne a kopilot Morgan Sandercock z mezinárodního letiště Comandante Armando Tola v El Calafate v Argentině. Předchozí světový rekord drží Perlan I. V roce 2006 s ním zakladatel projektu Einar Enevoldson a hlavní sponzor Steve Fossett dosáhli výšky 50 727 stop (zhruba 15 460 metrů).

Cílem projektu Perlan je pokořit hranici 90 tisíc stop (více než 27 tisíc metrů), což je rekord pro jakýkoli stroj na křídlech, ať už je vybaven motorem nebo ne.

MMF24

Dále čtěte:

Airbus dodá 140 letadel do Číny. Katalogová cena je 530 miliard

Nové čínské letadlo poprvé ve vzduchu. Chce konkurovat Boeingu a Airbusu

 Čínský dopravní letoun C919 dnes úspěšně podnikl svůj první a dlouho odkládaný let.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).