Menu Zavřít

REKORDNÍ JEŽÍŠEK

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

Vánoce přinesly většině evropských burz nadílku v podobě triumfálních vzestupů akciových indexů. Den před Štědrým dnem hlásil historické maximum index newyorské burzy Dow Jones, který vyšplhal na 11 405 bodů. Den nato padly tři rekordy: v Londý ně, v Paříži a v Hongkongu. Minulé pondělí následovně posílily ruské akcie na maximum od srpna 1998, kdy v zemi vypukla finanční krize. Vůbec nejzajímavější byl vývoj ve Frankfurtu. Index Xetra-DAX devětkrát za sebou v momentě burzovn í uzávěrky překonal rekord a dostal se na dosah psychologicky důležité hranice 7000 bodů, čímž si za celý rok k datu 28. prosinci připsal zisk 37 procent.

Hlavní podnět k růstu indexu Xetra-DAX ve vánočním období přinesla chystaná daňová reforma, kterou hodlá německá vláda snížit od roku 2001 vysokou daň z kapitálového výnosu. Index německých akcií tlačily nahoru akcie bank a pojišťoven, kdy ž trh s neskrývaným nadšením zjistil, že vládní daňové změny by příznivě motivovaly banky a pojišťovny k prodeji svých podílů v průmyslových firmách.

ebf - tip - debata

Pokud vládní návrh projde parlamentem, půjde podle analytiků o změnu, která by mohla výrazně změnit strukturu německé ekonomiky. Ta je po celé poválečné období charakteristická podíly bank a pojišťoven v řadě průmyslových firem, které vytv ořily chráněná finančně-průmyslová uskupení. Kabinet chce reformou přispět k modernizaci německé ekonomiky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).