Menu Zavřít

Rekordní pokuta

11. 8. 2006
Autor: Euro.cz

RWE Transgas

EBF24

PRAHA (foj) - Společnost RWE Transgas dostala od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže pokutu ve výši 370 milionů korun. Nejvyšší, jakou úřad ve své historii udělil. „Firma zneužila své dominantní postavení na českém trhu se zemním plynem,“ sdělil předseda antimonopolního úřadu Martin Pecina. Podle názoru úřadu se společnost provinila ve třech případech.
Zaprvé od listopadu 2004 předkládala regionálním distribučním firmám, které nepatří do skupiny RWE, návrhy nevýhodných smluv o koupi zemního plynu. Podmínky v nich byly takového rázu, že je znevýhodňovaly proti konkurenčním distributorům, kteří do holdingu patří. Firma RWE Transgas rovněž měla zneužít své dominantní postavení při stanovování cen za uskladnění zemního plynu pro rok 2005, kdy účtovala stejně jak velkým odběratelům, tak domácnostem. „Přitom náklady pro jednotlivé kategorie zákazníků jsou zcela odlišné,“ uvedl úřad. Antimonopolnímu úřadu se rovněž nelíbily smlouvy, které RWE Transgas uzavřel s tuzemskými regionálními distributory a podle nichž tyto společnosti nesměly od 1. ledna 2005 prodávat zemní plyn mimo kraj, ve kterém působí. „Takové jednání lze označit za kartel o rozdělení trhu,“ uvedl Pecina. Úřad zahájil řízení s RWE Transgas loni na podzim.
Transgas byl verdiktem zaskočen. „Mezi RWE Transgas a Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže probíhají intenzivní a konstruktivní rozhovory s cílem vyřešit jednotlivé otázky, které jsou úřadem společnosti vytýkány. Společnost RWE Transgas však doručení pátečního rozhodnutí překvapilo,“ uvedl RWE Transgas v prohlášení. Firma nyní zprávu antimonopolního úřadu přezkoumá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).