Menu Zavřít

REKORDNÍ VÝSLEDKY

16. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Agrofert

PRAHA – Skupina Agrofert oznámila za loňský rok rekordní výsledek: čistý zisk ve výši 2,42 miliardy korun.

Tento auditovaný zisk představuje ve srovnání s předchozím rokem nárůst o 141 procent. Tržby Agrofertu se vloni zvýšily oproti předchozímu roku o 71 procent na téměř třicet miliard korun. Vývoz v objemu sedmnácti miliard korun představoval více než padesátiprocentní meziroční růst. Skupina Agrofert dále v tiskovém prohlášení uvádí, že ke konci loňského roku čerpala 4,843 miliardy korun úvěrů krytých zásobami a hotovostí na účtech.

Toto poslední sdělení se zřejmě týká probíhající privatizace Unipetrolu. Agrofert byl dlouho považován za horkého favorita. Šéf a spolumajitel skupiny Andrej Babiš však nedávno v rozhovoru pro ČTK uvedl, že jeho firma nemá na koupi celého petrochemického holdingu peníze. Proto chce v budoucnu své úsilí zaměřit jen na chemičky holdingu – dodavatele surovin. Přestože jejich jména neupřesnil, jde zřejmě o dceřiné společnosti Chemopetrol, AliaChem a po plánovaném připojení i Spolanu. „Skupina Agrofert předpokládá v tomto roce další investiční expanzi v českém zemědělství a potravinářství jakož i účast na chemických a zemědělsko–potravinářských projektech ve východní Evropě, uvádí zpráva Agrofertu.

CIF24

Zemědělsko–potravinářský a chemický holding Agrofert má podíl v jednapadesáti firmách a v nich celkem třináct tisíc zaměstnanců. Mezi nejvýznamnější dcery holdingu patří Precheza, Precolor, Deza, Agrobohemie a AGF Trading. Přes Agrobohemii vlastní Agrofert spolu s Unipetrolem Lovochemii a od konce loňského roku i největší českou chemičku, společnost AliaChem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).