Menu Zavřít

RENESANCE RŮŽÁKU

5. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Víno v „rodišti chutná nejlépe

CIF24

UČINÍME OPĚT MALÝ krůček za poznáním fascinujícího světa vín. Dnes se seznámíme s typem vína, kdysi u nás velmi rozšířeného, později zaniklého a nyní prožívajícího renesanci. Vína lehkého, osvěžujícího, vzletného a neznásilňujícího – růžáku, nebo chcete–li, klaretu.
Tato vína se připravují z hroznů modrých odrůd, ale technologií na zpracování bílých. Po vylisování se nechávají macerovat pouze krátce, jen tolik, aby slupky do rmutu jen uronily více či méně barviva, podle toho, jak silná má být konečná barva. Taková vína – jsou–li dobře připravena – mají svěžest, důraz a pikantnost bílých, doplněné o eleganci a bohatý buket červených. Je obtížné najít poměr, který zajišťuje rovnováhu, který dává charakteru vína správné dimenze. Někdy jsou růžáky příliš lehké a ostré bez patrného vlivu odrůdy, jindy zase naopak těžké, a jakoby „utahané . To v případě, že rovnováha byla potlačena ve prospěch stylu červených vín.
Prezentované rosé je vyškoleno z odrůdy Zweigeltrebe. U nás poměrně rozšířená sorta, která dává trpčí víno důrazné chuti. V provedení rosé se rurální, drsný konec vína neprojeví, zůstane příjemná hroznovo–ovocitá vůně, která je vpointována svěžím, pikantním dojmem vín bílých.
Růžová vína jsou pro svou lehkost vhodná k samostatnému pití, zvláště v letních dnech, mohou ale také dobře přizvukovat lehkým zeleninovým jídlům, ovocným salátům a bílým masům drůbežímu, rybímu i telecímu. Nejsou povětšině určena k dlouhému ležení, jejich charakter je předurčuje k časné konzumaci. Již bylo řečeno, že dokážou povznést ducha a osvěžit mysl. Musí být
ale, a to už zde také padlo, citlivě vyvážena, nezatížena jedním nebo druhým směrem.
Protože mám za to, že o dovolených je spousta možností k samostudiu, dnešní domácí úkol pojímám trochu šíře. Vyzkoušejte si při vhodné příležitosti ochutnat jak víno bílé, tak i červené a růžák a zkuste si pro sebe zaznamenat jejich charakter i to, co vám na kterém chybí nebo imponuje. A jestliže při svých prázdninových cestách cestujete po vinařských oblastech, využijte toho k návštěvě vinného sklepa. Tam máte možnost okusit víno v ideálním prostředí a získat zasvěcené informace od toho, kdo je připravil. A vězte přitom, že v místě svého „rodiště chutná víno nejlépe.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).