Menu Zavřít

Reorganizace GE Capital

9. 12. 2008
Autor: Euro.cz

Udrží se díky snižování nákladů...

Celý podtitul: Udrží se díky snižování nákladů ve finanční divizi solidní dividenda v mateřské společnosti General Electric?

Investorům udělalo radost, když společnost General Electric přistoupila 2. prosince k další restrukturalizaci své problémové divize finančních služeb. Akcie GE posílily v jednom dni o čtrnáct procent. Důvodem bylo ujištění, že snahy o redukci nákladů a posílení zdraví divize GE Capital udrží dividendu konsorcia netknutou ve výši 1,24 dolaru na akcii. Euforie však může mít krátké trvání. Po téměř dvou desetiletích prudkého růstu firmy GE Capital se někteří analytici domnívají, že firma má dny slávy rozhodně za sebou. Když se podnikání dostane do období nižší rentability, mohlo by to působit problémy mateřské společnosti, která velmi spoléhala na svůj finanční segment. Společnost GE se snaží zmenšit své portfolio finančních aktiv ve výši 700 miliard dolarů a zajistit stabilnější formy financování. Výsledkem patrně bude firma s menší finanční pákou, která bude přinášet méně nemilých překvapení, ale pravděpodobně i méně velkých zisků.
Díky úloze, kterou hrála ve všem možném, od pronájmu letadel až po kreditní karty na zboží takových obchodně-výrobních značek jako Wal-Mart, byla divize GE Capital dlouho účinnou silou přinášející zisky. Ačkoli předseda správní rady a generální ředitel Jeffrey Immelt zvýšil během svého sedmiletého funkčního období velmi potřebnou transparentnost operací, dovolil také, aby se GE stala závislejší na financích. Podíl tohoto byznysu na provozních výnosech se zvedl zhruba ze čtyřiceti procent v roce 2001 za bývalého generálního ředitele Jacka Welche na padesát procent v posledních letech. Ukazuje se však, že motorem růstu je infrastruktura. A divize GE Capital začala stále více záviset na obchodních cenných papírech, krátkodobém zdroji financování, který znenadání vyschl při krizi na Wall Streetu. GE plánuje, že v příštím roce zmenší svou závislost na obchodních cenných papírech, posílí depozitní základnu a sníží úroveň zadlužení. Očekává se, že zisky finanční divize konsorcia dosáhnou letos osmi miliard dolarů, ale že se v roce 2009 propadnou na pět miliard. Tím by výnosy GE Capital činily jen asi třetinu z 18 miliard dolarů, jež by podle očekávání analytiků měla společnost GE vydělat v příštím roce. Místopředseda správní rady GE Michael Neal, který řídí GE Capital, se domnívá, že se tato divize vrátí k dvojcifernému růstu v roce 2010. „Jsme přesvědčeni, že společnost má dobrou pozici pro to, co bude velmi obtížným cyklem,“ prohlásil.

SLABÝ PAPÍR Přesto by takové kroky mohly společnosti GE znesnadnit dosažení výnosů, jaké si přejí investoři. Protože obchodní cenné papíry jsou příliš kolísavé na to, aby byly významným zdrojem financování, GE Capital hledá jiné možnosti. Plánuje, že prostřednictvím různých finančních divizí dá dohromady dalších 20 miliard dolarů v podobě nových spotřebitelských vkladů, a uvádí, že ve spolupráci s Federální pojišťovnou vkladů (FDIC) rovněž zkoumá „příležitosti k úsporám“. Samozřejmě že pro federálně pojištěné vklady platí zvláštní předpisy. „Stejně jako společnost General Motors nemůže používat vklady své dceřiné firmy GMAC k financování své výroby, tak GE Capital nemůže tyto vklady používat k tomu, aby financovala sama sebe,“ konstatuje Sean Egan, ředitel společnosti Egan-Jones Rating, která provádí výzkum pro institucionální investory. Washingtonský bankovní poradce Bert Ely dodává: „Museli by hrát podle stejných pravidel jako banky.“ Někteří analytici mají obavy, že by mohla být ohrožena dividenda, kterou společnost GE drží na stabilní úrovni, ale která se poprvé za třicet let nezvyšuje. Firma GE Capital loni pomohla mateřské společnosti GE vytvořit 177 procent volné hotovosti potřebné ke krytí výplat dividend. Ačkoli společnost GE tvrdí, že je schopna pokrýt 13,4 miliardy dolarů potřebných na dividendy v roce 2009, někteří pozorovatelé se ptají, jak to zvládne se zmenšenou finanční divizí – zvláště když na tom ekonomika bude hůř. „Dividenda by se mohla stát problémem,“ upozorňuje investor společnosti GE Walter Hellwig, který spravuje 30 miliard dolarů pro fond Morgan Asset Management v alabamském Birminghamu. Společnost GE tvrdí, že zmenšená finanční divize nezastaví firmu na cestě k dosažení dvojciferného růstu do roku 2010. Někteří se však strachují, že menší finanční páka by mohla vést k nižším výnosům.

BOX
93 % Podíl volného cash flow, které bude potřeba k financování dividend v roce 2009
Pramen: Citigroup Investment Research

CIF24

Copyrighted 2007 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Jiří Kasl

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).