Menu Zavřít

ŘEŠENÍ ŠPATNÉ A JEŠTĚ HORŠÍ

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Komentář

Horší dobu k prodeji státního podílu v České spořitelně si snad vláda vybrat nemohla. Lepší dobu ke koupi si nemohla vybrat Erste Bank. Pokud stát jedná o prodeji vlastního podílu v bance pouze s jedním investorem a zříká se výhody licitace při výběrovém řízení, většinou na to doplatí nižší cenou. Pokud ovšem současně s prodejem chvátá a uskutečňuje jej v době tvrdého vyjednávání o podobě státního rozpočtu a sílící politické nestability, doplatí ještě víc. Možná i doslova. Stát již investoval do největší české retailové banky miliardy korun. Do posílení kapitálu i do částečné očisty. Argumentoval logicky tím, že jako majoritní akcionář se o banku musí postarat a vynaložené investice se mu vrátí při jejím pro deji. Sám management banky před pár měsíci, vědom si možná jedinečné otevřenosti státní dlaně, ještě přitlačil na pilu a ohlásil k pololetí výrazné zhoršení úvěrového portfolia.

Posudek Evropské unie hodnotí kladně Českou republiku snad jen v přístupu k privatizaci bank, takže by bylo bláhové začít přešlapovat i v tomto bodě. Vláda sociální demokracie potřebuje ukázat výsledky. Chlubit se jen prodejem téměř bezproblémové Československé obchodní banky přitom nestačí. Proto vyrukovala s prohlášením, že se spořitelna prodá do konce letošního ro ku. Čas na vyjednávání se tak nebezpečně smrštil.

Domácí politické šarvátky se už začaly málem negativně promítat do průběhu prodeje Komerční banky. Nemluvě o tom, že podzim každoročně přináší vyjednávání o podobě státního rozpočtu. Poslanci tvrdě tlačí nejen na snížení navrhovaného schodku, ale také na to, aby se do rozpočtu započetlo ztrátové hospodaření Konsolidační banky. Každá další finanční pomoc spořitelně by se tak negativně promítla i do tohoto účtu.

Zdá se tedy, že při dané konstelaci bude Erste Bank stačit, když předloží variantní nabídky na koupi s tím, že za spořitelnu bez dalšího očištění nabídne výrazně méně, než kdyby banka dostala předem další finanční injekce. Čas na licitaci mít vláda nebude. Nelze proto vyloučit, že cena, za niž stát prodá svůj díl v České spořitelně, bude velmi nízká. Vložené investice se zdaleka nevrátí.

CIF24

V krátkém časovém horizontu prodej spořitelny zřejmě nemá dobré řešení, ale jen špatné a ještě horší. To pokud by se prodat vůbec nepodařilo, nebo by se prodalo místo Erste Bank finančnímu eskamotérovi.

Jestliže Erste Bank Českou spořitelnu koupí, získá široce vybudovanou retailovou síť. A když se pohne legislativa, tak možná i malou domů z prodeje zástav, které spořitelna vlastní na některé úvěry. To vše za babku.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).