Menu Zavřít

Revitalizace Vybíralky se má stát příkladem pro pražská sídliště. Projekt vyjde na 300 milionů

4. 8. 2017
Autor: IPR Praha

Pilotní projekt revitalizace vnitrobloku Vybíralova na Černém Mostě má sloužit jako inspirace pro další oživení pražských sídlišť. Uvedla to náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ). Revitalizace sídliště je nyní ve stádiu plánování, první úpravy by mohly začít v příštím roce a realizace by měla být dokončena do roku 2021. Celkové náklady by neměly podle magistrátu přesáhnout 300 milionů korun.

Jedním z hlavních měřítek úspěchu bude podle pražské radnice častější pobyt obyvatel ve veřejném prostoru a aktivní život v ulicích a pláccích mezi domy a v jejich okolí.

„Projekt počítá s vylepšeným systémem hospodaření s dešťovou vodou. Odstraní nadměrné zatěžování kanalizace, zaručí lepší zadržování vody v krajině a posílí vegetaci, což pomůže zlepšit mikroklima sídliště zejména v parných letních dnech,“ uvedla Petra Kolínská.


Podívejte se, jak má vypadat vnitroblok Vybíralova:


Město chce také nechat vybudovat místo vyšlapaných chodníčků zpevněné cesty. Projekt počítá i s výsadbou 400 nových stromů a novou komunitní zahradou. Zároveň řeší parkovací místa, která by měla být dostupnější a budou koncipována i jako zelené plochy doplněné další vegetací.

Celá oblast se zároveň stane obytnou zónou s omezenou rychlostí 30 kilometrů za hodinu. Centrální prostranství má sloužit jako místo pro pobyt a setkávání obyvatel.

„Nasbírané know-how z Vybíralky by se dobře dalo využít při obnově dalších pražských sídlišť. Do kvalitního veřejného prostoru investovat chceme. Podmínkou je aktivní zájem o spolupráci ze strany místní samosprávy a obyvatel,“ zmínila Kolínská.


Jak si lidé v Praze 14 představují své okolí? Čtěte:

Sídliště Černý Most bude mít víc parkovacích míst a zahradníka

 Plán revitalizace vzniká ve spolupráci s místními.

EBF24


Na projektu spolupracovali místní obyvatelé s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR Praha) a městskou částí. Díky aktivní komunitě na Praze 14 již v minulosti vzniklo například úspěšné volnočasové centrum Plechárna, které se také zapojilo do plánování budoucí podoby sídliště a spolu s výzkumným studiem Anthropictures poskytlo projektu důležitou platformu pro diskuzi s místními obyvateli.

Na pražských sídlištích v současnosti bydlí podle magistrátu téměř 40 procent obyvatel Prahy a spojují je obdobné problémy – zanedbaná zeleň, nedostatek občanského vybavení a tlak na další zástavbu.

Dále čtěte:

Pražské stavební předpisy ovlivnily podobu rozvojových území. Vznikají díky nim celé čtvrti

Praha 10 ukazuje zanedbané Slatiny jako moderní třicetitisícové město


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).