Menu Zavřít

REŽIM KRIZOVÉHO ŘÍZENÍ

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Vodní stavby

Původně největší stavební podnik v zemi, pražské Vodní stavby, skončily v režimu krizového řízení. Rozhodli o tom akcionáři poté, co se dřívější ozdravné kroky ukázaly jako nedostatečné. Podnik sice letos na jaře získal syndikovaný úvěr ve výši 1,1 miliardy korun a během roku prodal majetek za 420 milionů korun, nyní mu však chybí peníze na splácení úvěru. Do letošního září měl uhradit 200 milionů korun, třetinu z toho dosud nezaplatil. Podle vedení společnosti ji doplatí do konce roku, dalších dvě stě milionů je ovšem splatných za další tři měsíce.

ebf - tip - debata

Nespokojení akcionáři, fondy Komerční banky a České spořitelny, vyměnili šéfa firmy. Na místo předsedy představenstva jmenovali Billa Kellera z poradenské firmy Deloitte & Touche, který dostal i veškeré výkonné pravomoci.

Vodní stavby Praha šly do privatizace jako největší stavební firma. Perspektivní bylo i jejich zaměření, hlavně vodohospodářské, ekologické a další komunální či obecně prospěšné stavby. Přestože se zejména do staveb čistíren odpadních vod, komunálních skládek a odsíření investovaly v minulých letech desítky miliard korun, firma byla v posledních dvou letech ve ztrátě.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).