Menu Zavřít

RICHELIEU ČESKÉ CHEMIE

14. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Andrej Babiš přebírá štafetu od Martina Romana

MMF24

Manažerem roku 2001, kterého týdeník EURO tradičně vyhlašuje na základě nominací nejvýznamnějších poradenských společností působících v České republice, se stal zcela jednoznačně generální ředitel a majitel společnosti Agrofert Andrej Babiš. Přebírá tak štafetu od Martina Romana (Škoda Holding), který po loňském přesvědčivém vítězství letos propadl.
Na žádost týdeníku EURO dalo své hlasy nejúspěšnějším ředitelům působícím v České ekonomice třináct firem – Accenture, Arthur Andersen, AT Kearney, Boston Consulting Group, Cautor Consulting, Deloitte & Touche, Ernst & Young, Omnimotio, PA Consulting, Patria Finance, PricewaterhouseCoopers, Roland Berger a partneři a Value Added. Každá z oslovených společností měla vybrat tři až deset manažerů, o kterých se na základě svých vědomostí a zkušeností domnívá, že dosáhli ve vedoucích pozicích nejlepších výsledků. Podmínkou bylo, že maximálně třetina z vybraných manažerů může být z firem, které jsou klienty dané konzultační společnosti. Většina z oslovených firem doplnila svůj výběr také komentářem vybraných manažerů. Týdeník EURO konzultantům zaručil, že nezveřejní konkrétní nominace, ale pouze souhrnné výsledky, a autory komentářů.
Dvě konzultantské společnosti (McKinsey & Co., Arthur D. Little) účast na projektu manažera roku odmítly a jedna (KPMG) nevyhověla zadání.
Andreje Babiše zařadilo mezi nejlepší manažery letošního roku šest poradenských firem. Další místa obsadili Vratislav Kulhánek (Škoda Auto), Tomáš Hüner (Severomoravská energetická) a Zdeněk Burda (IPS Skanska), kteří shodně získali tři hlasy. Po dvou hlasech obdrželi: Jan Musil (Škoda Energo), Petr Šmída (GE Capital Bank), Tomas Spurny (Komerční banka), Václav Novák (ex Vítkovice), Robert Chvátal (RadioMobil), Jack Stack (Česká spořitelna), Radomír Sabela (Philips ČR), Bessel Kok (Český Telecom) a Přemysl Klíma (Český Telecom). Dalších čtyřicet manažerů získalo pouze jednu nominaci. Poradenské firmy letos poslaly hlasy celkem 53 ředitelům, mezi nimiž byla jediná žena (Alena Vitásková, Transgas).

Zajímavá jména z ciziny.
Většina nominovaných představuje pro širší odbornou veřejnost a jistě i pro čtenáře týdeníku EURO známá jména. V nominacích se ale také objevili lidé spíše neznámí, kteří dosáhli ve svěřené společnosti zajímavých výsledků. Díky zdůvodněním, která ke svým výběrům většina z konzultačních firem připojila, můžeme některé z nich uvést v „širší známost“. Vesměs jde o cizince, nebo o české manažery napojené na nadnárodní společnosti. Antonio Pasquale (Karlovarské minerální vody - Mattoni) – „Vlastnil malou italskou firmu, kterou prodal koncernu Nestlé. Tento gigant ho následně požádal, aby pro něj dělal na business development ve střední a východní Evropě. Karlovarské minerální vody je nejlépe řízená firma v oblasti potravinářského průmyslu a Mattoni je nejlépe fungující značka na českém trhu nealkoholických nápojů.“ Philippe Guitard (Vivendi Water) – Nominován „za rychlou adaptaci společnosti Vivendi Water na tržní prostředí České republiky a získávání vysokého tržního podílu“.
Fred Ledbetter (Český Telecom – Imaginet) – Nominován „za postavení růstového byznysu a inovativní podnikatelskou kulturu společnosti“.
Olle Jarleborg (ABB Group ČR) – Nominován „za úspěšnou reorganizaci ABB v České republice, za podstatné zlepšení firemní kultury a za letošní výsledky, které jsou nejlepší v nedávné historii ABB ČR“.
Petr Hanzlík (Olympus C & S) – Nominován „za to, že na tradičně vysoce konkurenčním trhu se firmě Olympus daří udržovat zdravý růst, když dosahuje meziroční třicetiprocentní nárůst tržeb a padesátiprocentní nárůst ziskovosti“.
Pavel Juříček (Brano Group) – „za odvážnou a úspěšnou akvizici společnosti Autobrzdy Jablonec, za silnou expanzi na evropský i světový trh automobilového průmyslu a za velmi dobré ekonomické výsledky“.
Jiří Oubrecht (Head Sport ČR) – Nominován „za prosazení investice v České republice (výroba lyží v Českých Budějovicích) přes tuhý odpor odborářských a úřednických struktur“.
Petr Žaluda (Winterthur ČR) – Nominován „za úspěšnou expanzi na českém trhu“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).