Menu Zavřít

Římanův "zlepšovák" poražen

2. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Vrchní státní dozor nad hornictvím se do Ostravy nepřestěhuje

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman po trapném fiasku v kauze CzechInvest utrpěl další porážku. Poslanci mu nedovolili splnit jeho nesmyslný předvolební slib, aby byl Český báňský úřad (ČBÚ) přestěhován do Ostravy. Tuto změnu v příslušném zákoně Říman koncem dubna letošního roku ve vládě - těsnou většinou - protlačil. „Mou ambicí je, aby sídlo ČBÚ bylo přesunuto do Ostravy, protože to považuji za naprosto nejpřirozenější,“ argumentoval Říman. Jeho snahu tehdejší premiér Jiří Paroubek označil za hrůzný experiment, které by vedl k dezorganizaci státní správy. Nesouhlasil ani prezident Václav Klaus. Týdeník EURO už tehdy napsal, že vše budou ještě muset schválit také poslanci, kteří snad budou před hlasováním více uvažovat než ministři.
Právě ty Římanovy „nejpřirozenější důvody“ hovoří pro to, aby úřad, který zaměstnává padesát lidí, i nadále sídlil v Praze. Severní Morava už dávno není doménou hornictví. Hornicky činných lokalit v ČR je celkem 809, z toho v Čechách 505 (tedy 62 procent), těžebních organizací je u nás 345, z toho v Čechách 229 (66 procent) a přes 75 procent všech surovin se doluje v Čechách. Takže čísla absolutně hovoří v neprospěch Ostravy. A pokud se podíváme na mapu dostupnosti, proti Ostravě hovoří i zvýšené náklady nejen na činnost úřadu, ale i zátěž pro většinu báňských podnikatelů.
Tohle vše ale jako by už věděli Habsburkové. Koncem 19. století, v době vrcholící průmyslové revoluce a s tím souvisejícím obrovským rozvojem hornictví, stabilizovala státní správa tehdejší rakousko-uherské monarchie činnost horního hejtmanství tím, že v Praze na Starém Městě postavila nový třípatrový dům. Do této budovy, jež tvoří dodnes nároží Kozí a Haštalské ulice, je umístěno rozhodnutím c. k. státní správy báňské hejtmanství.
Po více jak stu letech se toto „chybné“ rozhodnutí c. k. státní správy rozhodl napravit politik-inženýr Říman, tím že úřad přestěhuje do hornické Ostravy. Při hledání důvodů ke kroku ministra taktně pomiňme jeho laciné předvolební sliby a vůbec si nepřipusťme, že by ho mohla zajímat atraktivní udržovaná budova v centru Prahy, pak dojdeme k názoru, že Říman díky svému komplexnímu a nadčasovému přístupu k řešení věcí objevil tento nedostatek minulosti. A rozhodl se jej řešit. O smysluplnosti nápadu svědčí i to, že jeho argumenty pochopila i vláda našeho státu a moudře ho podpořila, neboť jak praví staré slovníky „vláda musí být vykonávána se zřetelem na blaho a potřeby celku“. A to, že stěhování by stálo desítky milionů korun, není podstatné.
Protože však žijeme v demokratickém státě, musel být návrh ministra a pak již vlády projednán v Parlamentu. A ejhle, již jeho hospodářský výbor zaujal k názoru přestěhovat úřad do Ostravy negativní stanovisko a ve středu 31. října ve třetím čtení příslušného zákona poslanci tuto možnost, byť těsnou většinou, definitivně zamítli.
Na jedné straně může daňové poplatníky těšit, že v našem státě není ještě vše zkažené a existují instituce, kde vítězí zdravý rozum a smysl pro realitu. Na druhé straně se ale musíme hluboce zamyslet nad tím, proč ten nejen iracionální, ale i nechtěný a zbytečný nápad to může dotáhnout až do třetího čtení v Parlamentu České republiky. (il)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).