Menu Zavřít

Ripple je prvním altcoinem, jehož hodnota přesáhla 100 miliard dolarů

7. 1. 2018
Autor: Profimedia.cz

Aktuální hvězdou mezi kryptoměnami je Ripple, za níž stojí stejnojmenná americká společnost. Jeho hodnota za poslední rok stoupla pětisetnásobně a podle CoinMarketCapu je při vydaných cca 39 miliardách tokenů s aktuální průměrnou cenou přes tři dolary za kus jeho tržní hodnota více než 120 miliard dolarů. Je tak vůbec první alternativou k Bitcoinu, jejíž kapitalizace pokořila hranici 100 miliard.

Funguje na odlišném principu. Sice má také vlastní sdílený „blockchain“ nazvaný Ledger, ale transakce se v něm neschvalují těžením bloků, ale konsensem. Počítače zapojené do decentralizované sítě se navzájem dohodnou, že transakce jsou validní. Díky tomu ověření trvá řádově sekundy, místo minut nebo spíš hodin u Bitcoinu. Do oběhu se nové jednotky XRP dostávají prodejem zakládající firmou.

ebf - tip - debata

Ripple ovšem není pouze měnou (platit s ní ale nikde nejde), ale zároveň směnárnou zajišťující převod mezi různými aktivy. Využívají ji především banky (UniCredit, RBC, Santander…) pro rychlé a levné přeshraniční zasílání peněz mezi různými prostředky.

Celý článek čtěte na webu Cnews.cz


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).