Menu Zavřít

RISKOVAT MINIMÁLNĚ

11. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Je třeba vystihnout moment nákupu a prodeje

Spotřeba vína v České republice se v současné době zvyšuje, jeho konzumace se stává životním stylem. Stojí tedy za úvahu, zda není vhodné do této záliby investovat volné finanční prostředky.
Je ovšem třeba si uvědomit, že obdobně jako u jiných komodit obnáší obchod s vínem mnoho potíží. Především jde o inves–tici do živého organismu. Víno se v průběhu svého života neustále mění a je nutné vystihnout moment výhodného nákupu a prodeje. Sledovat to je podstatně složitější než nakupovat a investovat do nemovitostí, případně do jiných komodit. V České republice však již působí mnoho makléřů, kteří vývojové trendy dokážou analyzovat, a tím snížit riziko investice na minimum.
Investice do vín jsou zatím v Česku v úplném začátku. Jsem ale pevně přesvědčen, že i tento způsob investování si najde svoji cestu. Okruh investorů se zřejmě bude rekrutovat z řad milovníků a znalců vína.
Jak by měl potenciální investor do vína postupovat? Dnes se budu věnovat prvnímu nutnému kroku, kterým je vytipování poctivého vinaře.
Investor by si měl ověřit, zda vinař má vlastní nebo pronajaté vinohrady, zjistit jeho psychologii prodeje, zda jde cestou kvality, nebo kvantity. Do kvantity nemá cenu investovat, vinař si vždy pomůže a potřebný objem vína zajistí. Vy potřebujete k investici autentičnost a zároveň zajímavost produktu. Ta v současné době vytváří maximální zisk. Zajímavost určitého typu vín je v současnosti více než obchodní název výrobce a jeho obchodní kredit.

WT100

Konkrétní nabídka
Tramín červený, ročník 1999, jakostní víno s přívlastkem – výběr, výrobce Šlechtitelská stanice vinařská Velké Pavlovice. Alk. 12,99 procenta, maloobchodní cena 260 Kč. Skvělé aromatické víno, které se úspěš–ně vyváží. Plná atraktivní chuť při servírovací teplotě dvanácti stupňů Celsia vybízí k soustu kvalitního kozího sýra. Víno má velmi silný potenciál ke stárnutí.
Chardonnay, ročník 1999, jakostní víno s přívlastkem – pozdní sběr, výrobce ZD Sedlec u Mikulova, Vinařská oblast Mikulov, viniční trať: Viniční trať. Alk. 11,6 procenta, maloobchodní cena 278 Kč.
Víno, které si zaslouží pozornost nejen svojí chuťovou strukturou, ale i barvou, která je velice skvělá. Jde o osobité víno plné svěží chuti s příjemnou, ale komplikovanou kyselinkou, které dokážeme zaměnit s předními víny vyhlášených producentů v oblasti Chablis. Toto víno má vzhledem k úspěchům výrobce v roce 2001 na Vino Juvenale a ke svojí výjimečné tendenci stárnout velký předpoklad ke zhodnocení. Jde o krátkodobou investici vzhledem k odrůdě a jejímu zenitu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).