Menu Zavřít

Řízení sítě až u vás doma

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

WT100

Významným partnerem společnosti Ness Czech v oblasti řešení pro smart grids je společnost Elektrosystem, a. s., sídlící v Brně a Žilině. Tato společnost je významným dodavatelem řídicích systémů pro přenosové a distribuční sítě ve střední Evropě.
Firma Elektrosystem byla založena v roce 1990 v Žilině. O rok později vzniká pobočka v Brně zaměřená zejména na vývojovou činnost. Po rozdělení Československa (1993) se firma rozdělila na dva právní subjekty Elektrosystem, s. r. o., v Žilině a Elektrosystem, spol. s r. o., v Brně. Oba subjekty mají jedno řízení a společnou strategii. Klíčoví pracovníci firmy měli již v čase jejího založení zkušenosti s realizací systémů dispečerského řízení v energetice.
V roce 1992 firma uvedla na trh vlastní řídicí a informační systém RIS, jehož první aplikace začaly běžet na území Slovenska a později i v České republice. Pozici na trhu si firma upevnila především úspěšnými účastmi na výběrových řízeních, operativním vývojem dle potřeb zákazníka a rychlým servisem. V letech 1993 až 2005 bylo realizováno 20 aplikací systému RIS na dispečincích všech úrovní (PS, VVN, VN, NN).
Elektrosystem pokračuje v dlouhodobé spolupráci s energetickými společnostmi v oblasti dispečerských systémů všech úrovní i po jejich integraci do velkých společností (ČEPS, ČEZ Distribuce, E.ON, ZSE a SSE). Kontinuálně se věnuje vývoji aplikačního softwaru pro řízení, plánování a hodnocení provozu energetických sítí dle aktuálních požadavků energetiky. Od roku 2006 se brněnská firma transformovala na obchodní formu akciové společnosti.
V konceptu smart grids zastává klíčové místo lokální řídicí systém (LŘS).
Je logické, že LŘS by měl být plně kompatibilní s nadřazeným dispečerským řídicím systémem (DŘS). Proto není překvapením, že společnost Elektrosystem vyvíjí LŘS vycházející z logiky a architektury systému RIS.
Předseda představenstva a generální ředitel společnosti Elektrosystem Jan Smrž k této problematice říká: „Řízení regionu je v současném pojetí řízení elektrosoustavy zcela novým pojmem. Do systému řízení vstupuje další prvek. Pro reálné uplatnění tohoto způsobu není dosud stanovena legislativa, ale dá se předpokládat, že tyto změny nastanou v nejbližších letech. Navíc DŘS v současné době realizuje řadu činností, které by bylo vhodnější realizovat v LŘS, což ovšem znamená zásah do celkové struktury řízení.“ Nejvýraznějším rysem LŘS, kterým se liší od DŘS, je zcela autonomní činnost. Pracuje bez přímého řízení člověkem a jeho výstupy jsou odvozeny výhradně od údajů získaných z energetické soustavy a z dalších systémů (DŘS, GIS, SAP…). I přes tuto skutečnost musí být LŘS schopen „poslechnout vyššího příkazu“ (příkazu generovaného v DŘS nebo obsluhou). Pro tuto činnost disponuje LŘS souborem speciálních funkcí.

  • Našli jste v článku chybu?