Menu Zavřít

Riziko tvrdého brexitu roste. Ministerstvo průmyslu a obchodu firmám nabízí konzultace

11. 9. 2019
Autor: čtk

Brexit nastane již za 50 dní a jednání o výstupové dohodě jsou prozatím bez výsledku. Roste tak pravděpodobnost, že Británie nakonec EU opustí bez dohody. Ministerstvo průmyslu a obchodu proto nabízí individuální konzultace pro české firmy, které se musí vyrovnat s důsledky brexitu.

Do brexitu zbývá méně než dva měsíce a stále není jasné, jak se politická jednání mezi EU a Velkou Británií vyvinou. Optimismu, že vše skončí dohodou, nenahrává ani pokračující politická krize uvnitř samotné Velké Británii a boje mezi vládou a opozicí o podobu odchodu z Evropské unie. Roste tak pravděpodobnost, že 31. října nastane tvrdý brexit se všemi důsledky pro vzájemný obchod v podobě cel a jiných netarifních překážek. Proto je třeba, aby firmy byly na tento scénář připraveny.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci nouzového plánování připravilo sérii individuálních konzultací v Klientském centru pro export, kde budou mít firmy možnost s experty diskutovat své obchodní případy a nejasnosti okolo budoucího působení na britském trhu. Konzultace proběhnou 13. září a 18. října s experty MPO a 20. září také s experty z Generálního ředitelství cel (důraz bude kladen právě na otázky celního řízení). Registrace jsou otevřené na kcexport@businessinfo.cz nebo na brexit@mpo.cz.

ebf - tip - debata

Aktuální informace o brexitu a jeho dopadech na obchod najdete na www.businessinfo.cz/BREXIT nebo v Průvodci pro podnikatele k dopadům brexitu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).