Menu Zavřít

Robert Wozniak: Už i malé firmy si jistí rizika

18. 12. 2013
Autor: Michael Tomeš

Pojištění manažerů (D&O) kryje jejich zodpovědnost při jakémkoli rozhodnutí, které by mohlo způsobit ztrátu nejen společnosti samotné, ale také třetím stranám, vysvětluje regionální ředitel pro D&O AIG pojišťovny pro východní Evropu Robert Wozniak.

E15: Odkdy lze pojištění manažerů pořídit na českém trhu?

AIG poprvé nabídla D&O na českém trhu už v roce 1996. Tehdy rizikům, která D&O krylo, rozumělo velmi málo lidí. Mnozí se nám smáli, že to je jako pojišťovat bazén plný vody proti ohni, že členové představenstev jsou mistři byznysu a králové lokálních trhů, že jsou nedotknutelní. Obzvláště v průběhu ekonomické krize se ukázalo, že tyto předpoklady byly velmi krátkozraké.

E15: Už firmy chápou, co jim D&O nabízí?

Firmy se učí od svých mateřských společností na západě Evropy, přichází sem pracovat mnoho tamních manažerů, kteří toto pojištění vyžadují a uvědomují si, že jsou osobně zodpovědní za následky svých rozhodnutí.

E15: Má D&O význam také pro menší firmy?

V menší firmě je obvykle majitel, který najímá management, aby firmu vedl. A pokud management udělá chybu, majitel není schopen od něj získat ztracené prostředky. Z této situace plyne největší význam D&O pro menší firmy.

E15: Můžete zmínit nějaká čísla o počtech malých firem, které se tak pojišťují?

Například v Polsku v posledních letech nastal až čtyřicetiprocentní růst požadavků na D&O. Stává se součástí běžného portfolia.

E15: Kolik firem pojišťujete?

V rámci D&O má AIG ve svém portfoliu 71 procent firem žebříčku Fortune 500.

E15: Nevzniká riziko, že vědomí pojistky sníží odpovědnost manažerů?

Majitelé firem nám to často uváděli jako důvod, proč si D&O nepořídili. Měli strach, že by se jejich management přestal snažit. To je ale naprosto nesmyslný argument. Celkem často se nám ale stává, že firma, která žádá o D&O, už ví, že ji čekají trable. V horším případě přímo ví, že opravdu něco provedla. Pro takové situace jsou v D&O zakotveny výjimky, které umožňují tyto problémy nekrýt. To je stejné jako s nadstandardním zdravotním pojištěním.

E15: O jakých sumách se zpravidla hovoří, když dojde na plnění v rámci D&O?

Záleží na trhu. Mimo Evropu existují i případy, kdy se jedná o stamiliony eur. Nejvyšší platba, která proběhla v Polsku, činila pět milionů dolarů. A to byla jen výplata nároku poškozeného subjektu, nebyly do ní započítány náklady na obhajobu manažera. Celý proces trval přes dva roky.


Čtěte také:

Pojištění manažerů čeká na domácím trhu boom

ebf - tip - debata

Hay Group: O manažery nejlépe na světě pečuje Procter & Gamble. Návod, jak mít úspěch

Platy šéfů rostou rychleji než průměrná mzda

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).