Menu Zavřít

Roboti rozeberou jaderné elektrárny

26. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Cybernetix / Sojitz

Vysloužilé jaderné reaktory budou v Japonsku rozebírat dálkově řízení roboti, které bude vyrábět společný japonsko-francouzský podnik. Japonská obchodní společnost Sojitz koupila ve francouzském výrobci robotů Cybernetix podíl 7,1 procenta, který má hodnotu 200 až 300 miliard jenů (34 až 51 miliard korun). Cybernetix má osmileté zkušenosti s rozebíráním jaderných zařízení především ve Francii. Dálkově řízené systémy, které slouží k údržbě a opravám zařízení, dodává nejen jadernému průmyslu, ale i podnikům v ropném a plynárenském sektoru.
Trh pro nová zřízení, která budou umět na dálku rozebrat jaderný reaktor, se v Japonsku vytvoří po roce 2010 s koncem životnosti části japonských zdrojů. Sojitz očekává, že tento trh bude mít v příštích 30 až 40 letech hodnotu 25,9 bilionu jenů (cca 4,4 bilionu korun). Sojitz a Cybernetix podepsaly již loni kontrakt na dodávku a instalaci prvních tří dálkově řízených robotů určených na rozebírání generátoru páry v japonském jaderném reaktoru Tokai 1.
Japonsko vyrábí v 55 jaderných reaktorech přibližně 30 procent elektřiny. Vláda ale počítá s dalšími velkými investicemi do jaderné energetiky. Už v roce 2009 chce dosáhnout podílu 37 procent. V roce 2050 by se pak jaderné elektrárny měly na výrobě elektřiny podílet 60 procenty. Japonsko spoléhá na jádro, přestože zemi sužují častá zemětřesení. Při nedávných otřesech půdy uniklo v elektrárně Kašiwazaki-Kariwa velké množství radioaktivní vody.

  • Našli jste v článku chybu?