Menu Zavřít

Robotraktor ničí plevel laserem. Za hodinu zlikviduje sto tisíc rostlin

28. 4. 2021
Autor: Carbon Robotics
  • Autonomní traktor od americké firmy Carbon Robotics představuje šetrné a výkonné řešení problému, který trápí zemědělce od nepaměti

  • Díky 12 kamerám a výkonnému laseru vypleje za den až osm hektarů

  • Dovolit si ho však mohou jen velkofarmy, stojí zhruba jako pořádný traktor


I v éře technicky vyspělého zemědělství dělá farmářům těžkou hlavu něco tak obyčejného jako plevel. „Krade“ plodinám prostor, sluneční svit i živiny z půdy. Hravě si s ním ale poradí autonomní traktor, který společnost Carbon Robotics představuje už ve třetí generaci. K likvidaci škodlivého býlí využívá výkonné laserové paprsky.

S plevelem bojují zemědělci různými způsoby. A všechny mají své nevýhody. Plecí (často nazývané prutové) brány tažené za traktorem se nehodí na každé pole, záleží na pěstované plodině. Herbicidy mohou kontaminovat vodu a znehodnocovat půdu. Stará dobrá ruční práce je pak náročná na lidské zdroje a časově nepříliš efektivní. Robotraktor naproti tomu pracuje šetrně a autonomně.

Datová analýza v zemědělství. CleverFarm Adama Zlotého pomáhá farmářům hospodařit šetrněji a výnosněji
Přečtěte si také:

Datová analýza v zemědělství. CleverFarm Adama Zlotého pomáhá farmářům hospodařit šetrněji a výnosněji

K identifikaci plevele využívá technologii zpracování obrazu, který je snímán tuctem kamer. Do míst, v nichž algoritmy identifikují plevel, pak vyšle přesně zacílený paprsek, který „škodnou“ zahubí bez jakýchkoliv vedlejších dopadů. Za hodinu zvládne zničit zhruba sto tisíc rostlinek plevele a za den vypleje plochu o rozloze až osmi hektarů.

Stroj má tvar kostky a na délku měří zhruba 2,7 m, nezabere tedy více prostoru než malotraktor. Lánem se pohybuje rychlostí do osmi kilometrů v hodině. Nedělá mu problém déšť, prach ani extrémní teploty, slibuje výrobce.

Automatizace a robotizace bude v následujících letech patřit k velkým tématům zemědělství, které v mnoha částech světa stále do značné míry spoléhá na tradiční postupy a velký podíl ruční práce. Technologické společnosti se snaží vyvinout stroje na automatizovaný sběr jablek či dokonce jahod. Kalifornský startup Iron Ox provozuje experimentální robotické farmy, na nichž prakticky všechny úkony obstarávají stroje. A čínská vláda tlačí tamní technologické společnosti k tomu, aby se aktivně zapojily do inteligentního zemědělství:

Čínské slepice nosí chytré náramky od nejbohatšího Číňana. Na přání samotné vlády
Přečtěte si také:

Čínské slepice nosí chytré náramky od nejbohatšího Číňana. Na přání samotné vlády

Když necháme stranou nevoli organizací sdružujících pracovníky v zemědělství, jsou hlavní překážkou rychlejšího rozvoje automatizace vysoké kapitálové náklady. Zejména menší farmáři si investice do nejmodernějších strojů nemohou dovolit.

CIF24

Carbon Robotics cenu svého autonomního bojovníka s plevelem nezveřejňuje. Generální ředitel Paul Mikesell však listu Seattle Times prozradil, že se pohybuje „ve stovkách tisíc dolarů“. Je tedy zhruba srovnatelná s cenami velkých traktorů, jež stojí podle provedení od dvou do čtyř milionů korun. Pro agro obry nepředstavuje taková suma problém, ale je jasné, že na svůj záhonek v zahrádkářské kolonii za městem si plecí robotraktor jen tak nepořídíte.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).