Menu Zavřít

ROČNÍ BILANCE

31. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Komise pro cenné papíry

Čísla a zase čísla, to je bilance roční existence Komise pro cenné papíry. Nejvyšší kontrolor kapitálového trhu udělil pokuty za jednu miliardu korun, z toho 867 milionů emitentům za špatné informování svých akcionářů.

Za rok vydala komise 955 pravomocných rozhodnutí, povolila 27 přeměn uzavřených podílových fondů na otevřené, o dalších devíti nyní rozhoduje. Zavedla také čtyři nucené správy na fondy a 88 brokerským firmám odejmula licence. Dvaadvacet rozhodnutí se týkalo pozastavení obchodování s akciemi - většinou pro podezření na manipulaci s kursem cenných papírů.

Nejdéle a nejvíce se ale čekalo na přezkoumávání licencí. S ním začala komise na začátku letošního roku a zatím potvrdila licenci pouze jediné firmě - investiční společnosti Citicorp. Takzvané prvoinstanční rozhodnutí kladného charakteru pak vydala několika dalším firmám - například IKS Komerční banky a IS Expandia.

Během roční činnosti vydala komise rovněž téměř padesátku právních stanovisek a k veřejné diskusi předložila dva návrhy vyhlášek - o povinných odkupech pro minoritní akcionáře a o kapitálové přiměřenosti obchodníků s cennými papíry. Světlo světa však zatím definitivně nespatřila ani jedna vyhláška.

WT100

Za hlavní priority pro další období považuje komise převzetí dozoru nad kapitálovým trhem od ministerstva financí, kontrolu informačních povinností emitentů, dokončení přelicencování firem, vybudování systému monitoringu kapitálového trhu, prosazování n ových zákonů či zapojení tuzemského trhu do Evropských struktur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).