Menu Zavřít

Rodina je základ strany aneb Jak politici obchází zákaz zaměstnávání příbuzných

3. 9. 2016
Autor: Euro

Podnikatelku ze středočeských Poděbrad Pavlínu Kuncovou zlákalo hnutí ANO před více než třemi lety. Stala se krajskou manažerkou ve Středočeském kraji a připravovala Babišovy lidi na troje úspěšné volby. Kuncová ale v hnutí nezačínala tak úplně od nuly. Její sestra, pozdější poslankyně a současná kandidátka na středočeskou hejtmanku Jaroslava Jermanová už tehdy byla oblastní šéfkou hnutí.

Po vstupu ANO do Poslanecké sněmovny v roce 2013 se navíc Kuncová stala poslaneckou asistentkou. Nikoli ale přímo u své sestry. To by bylo v přímém rozporu se sliby hnutí, že vyčistí českou politiku od tolik kritizovaných trafik. Kuncová nastoupila jako poslanecká asistentka u kolegy Jermanové Stanislava Berkovce, poslance a někdejšího televizního moderátora pořadu Rady ptáka Loskutáka.

„Vybral jsem si ji proto, že se velmi osvědčila jako manažerka v kampani. Jsem s ní velmi spokojen, má zkušenosti, pracovala v korejské firmě“ říká Berkovec. Na otázku, zda mu Kuncovou jako poslaneckou asistentku doporučila Jermanová, poslanec přímo neodpověděl. „Do zadku určitě nikomu nelezu,“ odvětil Berkovec s tím, že si ji vybral sám.

Několik poslanců hnutí ANO ale týdeníku Euro řeklo, že Jermanová jim po volbách svou sestru jako poslaneckou asistentku doporučovala. Kývl pouze Berkovec, ostatní odmítli s tím, že by šlo o porušení etického kodexu poslance ANO. V něm stojí, že zákonodárce si nesmí najmout asistenta, který by byl zároveň osobou jemu blízkou, a nesmí to ani navrhovat ostatním. Jermanová na dotaz týdeníku Euro nepopřela, že svou sestru doporučovala, konečný výběr ale podle ní byl na Berkovcovi. „Sestra byla oslovena panem Berkovcem,“ uvedla.

Za mě hovoří práce

Kuncová rezolutně odmítá, že by měla výhodu díky vlivné sestře, která je zároveň místopředsedkyní Babišova politického podniku. „Při vstupu do hnutí jsem absolvovala náročný konkurz na pozici krajské manažerky. Angažmá mé sestry vtom nehrálo žádnou roli“ tvrdí Kuncová. Pozici poslanecké asistentky si podle svých slov vydobyla tvrdou prací. „Já mám vysokoškolské vzdělání, mám zkušenosti. Za mě hovoří práce, a ne kariéra mé sestry,“ doplňuje.

Sama Jermanová si loni najala již svého třetího poslaneckého asistenta. Je jím Tomáš Haspeklo, syn jednoho z nejvyšších manažerů Agrofertu a také klíčového člena rozhodčí a smírčí komise hnutí ANO Jiřího Haspekla. Devětadvacetiletý Haspeklo zároveň už od začátku volebního období pracuje jako poslanecký asistent také pro ministra životního prostředí Richarda Brabce.

„Pan ministr se na mě obrátil v návaznosti na práci, kterou pro hnutí odvádím už někdy od roku 2012,“ říká asistent. Již tehdy pracoval v hnutí ANO jako politický analytik a posléze šéf mládežnické organizace Mladé ANO. Haspeklo sám připustil, že blízkost otce k Agrofertu i samotnému předsedovi Babišovi mohla být při jeho výběru důležitá.

Nediskriminujme příbuzné

V Poslanecké sněmovně působí také Jiří Faltýnek, syn šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Pracuje jako asistent pro brněnského poslance Rostislava Vyzuly. Také mladý Faltýnek byl před příchodem do sněmovny aktivní v Mladém ANO a právě zkušenosti z tohoto „Babišova dorostu“ ho podle Vyzuly kvalifikovaly k postu poslaneckého asistenta. „Neměli bychom někoho diskriminovat jen kvůli tomu, že je to něčí příbuzný,“ uvedl Vyzula. Účinkování Jiřího Faltýnka ve sněmovně prý není v rozporu s etickým kodexem hnutí ANO, Vyzula si ho totiž vybral sám.

Podobný kodex jako hnutí ANO přijala před několika lety i sociální demokracie, která měla se zaměstnáváním příbuzných v parlamentu dlouhodobé problémy. Dokument ale skončil jako pouhý cár papíru. Jeho smysl se minul účinkem a poslanci i senátoři ČSSD si ho vykládají doslovně a po svém. Asistentkou moravskoslezského poslance ČSSD Ladislava Velebného je například žena někdejšího ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana.

Helena Urbanová byla nejprve asistentkou svého pozdějšího manžela, ale po jejich svatbě ji musel Urban chtě nechtě propustit. Když si však poslanec vyloží stranický kodex po svém, nic mu nebrání v tom, aby svou choť vyslal do vedlejší kanceláře.

Prostě na to má

Podobně postupují i v TOP 09. Místopředsedkyně poslaneckého klubu strany Anna Putnová zaměstnává manžela své poslanecké kolegyně Jitky Chalánkové. „Je to člověk, který má obrovskou zkušenost s komunální politikou, je krajským předsedou strany v Olomouci,“ zdůvodnila to Putnová s tím, že její kolegyně ze sněmovny v angažování manžela jako asistenta nehrála žádnou roli.

Její spolustraník Zdeněk Bezecný zase jako svou asistentku zaměstnal Adélu Parkanovou, dceru někdejší ministryně obrany za TOP 09. Podle svých slov ji vyhodnotil jako „nejlepší možnou kandidátku, která na to prostě má“. A další poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková přizvala do sněmovny rovnou svého syna Roberta Pecku. Pro matku ale pracuje prý jen na minimální úvazek s odměnou tisíc korun měsíčně.

Jsme jen partneři

Na etický kodex zcela rezignovali dva senátoři ČSSD Jan Látka a Lubomír Franc. Oba dali práci svým dlouhodobým známostem. Přestože podle kodexu nesmějí podepsat smlouvu s osobou blízkou, oba přesně to udělali. U domažlického senátora Látky tak pracuje jako asistentka někdejší poslankyně ČSSD Marcela Mertinová. U France zase „asistuje“ jeho partnerka Marta Koubová. Obě přitom mají právo na odměnu až 35 tisíc měsíčně, které má každý zákonodárce od státu k dispozici na své asistenty.

Látka i Franc zaměstnávání svých družek vysvětlují značně nevěrohodně: „Nejsme sezdáni, takže nejsme ani příbuzní.“ Etický kodex ČSSD ale hovoří o zákazu zaměstnávání osob blízkých. Podle občanského zákoníku jde i o osoby, které spolu trvale žijí. Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha o tomto rozporu s kodexem u svých dvou senátorů dosud netušil.

„Slyším to od vás poprvé. Zeptám se jich na to. Kodex podepisovali samozřejmě všichni,“ řekl týdeníku Euro Vícha. Zároveň však přestupek zlehčoval. „Ale je to samozřejmě jen etický kodex, nikoli závazná právní norma. Důležité je, jakou práci odvádějí. Pan Franc navíc v Senátu brzy končí,“ uzavřel Vícha. Právě tato tichá tolerance politických špiček vjednotlivých stranách umožňuje nerušené pokračování lukrativních parlamentních trafik pro nejbližší rodinné příslušníky.


Čtěte také:

Babišovo hnutí v roce čtyři

ebf - tip - debata

Dělníci zákulisí. Kdo pracuje na volebním úspěchu stran?

Politici si stanovili strop na volební kampaně 90 milionů


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).