Menu Zavřít

RODINA PROTI RODINĚ

6. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Klany Agnelliů a Cucciů se přou o pojišťovnu INA.

Největší italská a třetí evropská pojišťovna Assicurazioni Generali usiluje o nepřátelské převzetí významného konkurenta - pojišťovny Istituto Nazionale di Assicurazioni (INA). Pokud by se převzetí podařilo, vznikla by skupina, která by na světo vém trhu životního pojištění získala šest procent. Těsně by tak předběhla dosud světovou dvojku - francouzskou pojišťovnu AXA. Gigant Generali-INA by byl samozřejmě nejen italskou jedničkou, ale i nejvýznamnější pojišťovnou v Rakousku, Maďarsku, Izraeli a Argentině a kapitalizací ve výši 42 miliard eur by se zařadil na páté místo v Evropě.

Italský finanční trh sleduje agresivitu Generali se značnou pozorností, protože její dopad by pravděpodobně pocítil celý evropský pojišťovací trh.

Generali nabízí za pojišťovnu INA sice slušnou sumu 12,7 miliardy dolarů, ale tuto nabídku předložila v době, kdy byla INA ve fázi námluv s italským bankovním kolosem San Paolo-IMI.

Za bankou San Paolo-IMI stojí rodina Agnelliů, majitelů Fiatu. Pojišťovna Generali patří z dvanácti procent italské Mediabance. Tu zase ovládá rodina Enrica Cuccii. Komentátoři v italském i jiném tisku nešetří výrazy jako vendeta či soubo j klanů.

Čím je pojišťovna INA tak zajímavá, že se do bitvy o ni pouštějí dvě z nejbohatších italských rodin, průkopníci kapitalismu v Itálii? Obě rodiny sice nejsou v sobě poprvé, ale tentokrát jde o frontální útok. V sázce je veli kost impérií: ten, kdo domů přinese pojišťovnu INA, si tak vybojuje místo druhého největšího finančního domu v Itálii (za Banca Commerciale Italiana).

Někteří investoři podle agentury Dow Jones nepokládají snahu Generali o převzetí INA za příliš rozumnou. Domnívají se, že boj o pojišťovnu INA bude trvat velmi dlouho, a i kdyby skončil pro Generali vítězstvím, určitě by jí nepřinesl okam žitý zisk. Kromě zvýšení podílu na italském trhu. Navzdory této skepsi ceny akcií obou pojišťoven rostou.

Za Generali vede jednání finanční nestor Enrico Cuccia, který si chytře předem uhladil cestu na politickém poli. Dvakrát se sešel s italským premiérem Massimem D Alemou, aby si zajistil neutralitu kabinetu. Úspěch se dostavil, členové vlády už dali několikrát najevo, že celou záležitost přenechávají trhu.

V druhém bloku, v domácnosti Agnelliů, se počítá s podporou samotného vedení pojišťovny INA. To totiž nepřátelský návrh Generali ostře zamítlo a rozhodlo se pokračovat v jednáních s bankou San Paolo-IMI. Zatím nikdo nezveřejnil, čím by chtěla tato banka trumfnout velkorysou nabídku Generali, ale někteří pozorovatelé naznačují, že hledá způsob, jak eventuální fúzování firem osladit jejich akcionářům.

Agnelliové se v žádném případě nehodlají jen tak vzdát. Banka San Paolo -IMI by se mohla například pokusit získat pomoc od francouzské pojišťovny AXA. Ta se samozřejmě asi v klidu nedívá na to, jak jí za zády klíčí nová konkurence, plánovaná skupina Generali-INA. Francouzi by jistě dali přednost tomu, aby s pojišťo vnou INA fúzovala banka San Paolo-IMI. Taková fúze by totiž jejich post neohrozila.

WT100

Přestože AXA mlčí, odborný tisk už spekuluje: odvolává se na nejmenované zdroje, podle nichž už AXA vážně uvažovala o tom, že by sama skoupila akcie INA.

Každý pohyb Francouzů na italské půdě by však bezpochyby zneklidnil německou pojišťovnu Allianz, která jako evropská jednička nehodlá ztratit podíl na trhu. Soupeření italských mocných „otců rodu - Agnellimu je 78 a Cucciovi 92 let - tak může ještě silně zatřást celým evropským finančním trhem.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).