Radek Holub pracuje ve varně, jeho žena hlídá chod a hospodaření pivovaru a dcera běhá za výčepem. Zhruba takhle funguje Rodinný pivovar Radobyčice na kraji Plzně. Pivo se tu vaří od roku 2016, ovšem Radek Holub má s výrobou mnohem delší zkušenosti, dlouhou dobu si dělal pivo doma na sporáku. „Myšlenka na vlastní pivovar přišla před patnácti lety, tehdy tady v okolí fungovala jen Modrá Hvězda vDobřanech,“ vzpomíná Holub u čerstvě načepované pšenice. Před ním a jeho rodinou byla ještě zdlouhavá a poměrně náročná cesta.
Stavba pivovaru ve staré radobyčické stodole trvala celých pět let. Radek Holub totiž veškerou technologii vymyslel a pak i sám s manželkou - mimochodem pivu propadla i ona - sestavil. Vybavuje si, jak úmorné pro ně byly poslední měsíce budování, kdy už on ani jeho žena neměli téměř žádnou energii.
Klid nemají ani teď, kdy pivovar funguje na plné obrátky. O Holubovo pivo je stále větší zájem, a tak musí brzo rozšířit kapacitu. „Návštěvnost stoupá i bez reklamy,“ těší Holuba. Říká, že pivovarský výčep je postavený především na cyklistech.
Až se Rodinný pivovar Radobyčice rozroste, mohlo by být jeho pivo k dostání ivjiných hospodách. Dnes se naprostá většina spotřebuje přímo ve výčepu, lidi si chodí i pro menší soudky a zhruba čtvrtinu produkce si hosté odnášejí v plastových lahvích.
Kvalitu dělají suroviny
Když přijde řeč na jednotlivé složky, Radek Holub nechce být příliš konkrétní, aby neprozradil své receptury. „Kvalita piva je dána surovinami,“ reaguje jen s tím, že třeba slad odebírá z kounické humnové sladovny Karla Klusáčka.
Během naší návštěvy Rodinného pivovaru Radobyčice jsme se zaměřili na to, jak Holub zvládá spodní kvašení. Začali jsme u Světlé výčepní desítky s příjemnými 3,9 procenta alkoholu. A hned po prvním loku přicházejí dobré pocity. Pivo voní chmelem, díky bohatým dávkám kvalitního sladu působí plně, v osvěžující chuti se objevuje mírný říz a celkově má desítka výbornou pitelnost.
A jestliže chválíme výčepní, minimálně stejná slova uznání si zaslouží i Světlý ležák nabízející 5,4 procenta alkoholu.
Ideálně hořké pivo nutí pijáka k dalším a dalším lokům, zaujme i citelným řízem a výraznou sytostí. Pokud hledáte dobře zvládnutou klasiku, v Radobyčicích ji najdete.
Rodinný pivovar Radobyčice
Radobyčická náves 318, Plzeň
Sládek: Radek Holub
Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály
Co doporučujeme: plné a dobře pitelné Světlé výčepní
Prodej piva: v PET lahvích v pivovarském výčepu
Otevřeno: středa a čtvrtek 16.00-21.00, pátek 16.00-22.00, sobota 15.00-22.00, neděle 15.00-20.00
O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz