Menu Zavřít

Rodinné štěstí 713

19. 8. 2019
Autor: Euro.cz

Pozoruhodný podnik se ukrývá ve vilce na hradeckém předměstí Pokud člověk o existenci Rodinného pivovaru 713 neví, nenarazí na něj, ani kdyby Albertovu ulici prošel dvakrát tam a zpátky. Dům, v jehož sklepení dřív fungovala vinárna, na sobě nemá ani jednu vývěsku nebo reklamu, jež by kolemjdoucí lákala k ochutnání místního piva.

To však očividně nevadí. Výčep, který se pravidelně otevírá jen v úterý a pátek, hostí několik zákazníků. Občas mezi nimi proběhne i zdejší sládek Milan Hartman, jenž právě dneska vaří. „Pozitivní vztah kpivu jsme v rodině měli vždycky,“usmívá se. „Pokaždé když se plánovala dovolená, dělala se tak, abychom jeli kolem minipivovaru,“ pokračuje.

Vzpomíná i na své domovařičské začátky, které se postupně přeměnily ve vizi vlastního minipivovaru. Do něj se pustil se svým tchánem Zdeňkem Peškem. V druhé polovině roku 2015 začali budovat a s nástupem roku 2016 zahájili i samotné vaření. Hartman si vybavuje, že k rozjetí podniku je motivovalo, že všude jinde se rodily minipivovary a v Hradci Králové pořád nic.

Základem výstavu Rodinného pivovaru 713 je dodnes ležák Eliška, který tvoří většinu produkce. To ale neznamená, že by se Hartman ve své varně - odkud má dobrý výhled do zahrady a po níž se plazí i chmelový štok s mnoha šiškami - bránil svrchnímu kvašení. „Od začátku jsme chtěli zkoušet oba druhy,“ říká sládek. A tak má dnes pivovar velmi bohatý sortiment.

Je pravděpodobné, že o Rodinném pivovaru 713 bude brzy slyšet mnohem víc, protože Milan Hartman se mu nedávno začal věnovat na plný úvazek, a navíc chystá rozšíření výroby.

Bezvadný ležák bez červeňáku Z velmi bohaté nabídky, kterou na konci července nabízel pivovarský výčep i chladnička, jsme si nejdřív vybrali jistotu. Světlý ležák s retro nápisem Hradecké pivo, kterému tu nikdo neřekne jinak než Eliška.

Jedenáctka má v sobě 4,2 procenta alkoholu, uvádí se silnou sladovou vůní.

Slad je velmi znát i v plné a syté chuti, svěžest požitku dodává mírná chmelová hořkost na závěr.

Jde o skvěle pitelný ležák, jenž navíc dokládá, že Milan Hartman dokáže s naklíčeným a následně upraženým ječmenem pracovat velmi dobře. Přestože je Eliška vynikající ležák, na její výrobu nepadla ani jedna šiška Žateckého poloraného červeňáku, jen chmely Magnum a Sládek.

Vyzkoušeli jsme i sezonní specialitku Red Ale 11°, tedy svrchně kvašené polotmavé pivo se 4,4 procenta alkoholu. Hned čtyři druhy sladu (plzeňský, mnichovský, pšeničný a Carared) a tři chmelové odrůdy (Citra, First Gold a Summit) tvoří její základ. Těžší zemitá vůně uvozuje sladký začátek požitku v ústech, který přechází do kyselosti a končí sladkostí přezrálého ovoce. Ve výsledku je hradecký Red Ale velice zábavným pivem. •

Rodinný pivovar 713

Albertova 713/21, Hradec Králové Sládek: Milan Hartman Nabídka: spodně a svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: ležák Eliška, Red Ale 11° Prodej piva: ve skleněných i PET lahvích Otevřeno: Út, Pá (15.00-18.00)

WT100

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?