Právě v roce 1874 přišel do Bořetic Jakub Springer.
Z Pouzdřan s sebou přivezl i rodinný dřevěný lis vyrobený v roce 1807, který zhotovil Abraham Taicz.
Tento letopočet se stal symbolickým číslem pro Vinařství Springer, které jej později vložilo do loga své firmy.
V roce 1992 otec současného vinaře Pavla Springera sehnal kvalitní klony vinných odrůd s odhodláním vyrábět špičková vína, a to i díky unikátní poloze viniční trasy Čtvrtě. Poté otec se synem začali investovat do sklepního hospodářství. Zpočátku nakupovali sudy z Moravy, následně z Maďarska a také levnější použité sudy z Francie. „Vzhledem k tomu, že jsme neměli s barikovými sudy žádné zkušenosti, bylo to pro nás v té době opravdu velké dobrodružství,“ usmívá se Pavel.
Kapacita sklepa jim ale brzy přestala stačit, tak přistavěli další dva a začali pořádat také degustace. Kvalita jejich vín zaujala mimo jiné i Petra Marka z Českého archívu vín, který se rozhodl Springerovo víno distribuovat po celém Česku. To byl pro vinařství zlomový rok, protože od té doby zde zároveň začali stáčet víno do lahví s nadčasovou etiketou od známého akademického malíře Ivana Komárka.
Pavel se celý život pohyboval mezi řádky vinné révy a odmalička pomáhal dědovi i tátovi ve vinohradě a ve sklepě, takže bylo zřejmé, kam asi jeho kroky dál povedou. Dnes Pavlova rodina hospodaří na pěti hektarech vinic ve viničních tratích Čtvrtě a Skale a ročně vyprodukuje na pětadvacet tisíc lahví, které končí převážně ve špičkové gastronomii a ve sbírkách vínomilců. Na výsledku se podílí i šetrný způsob hospodaření, jako je například nízké zatížení keře, ekologické obdělávání vinic, ruční sběr nebo šetrné lisování hroznů. Springerovi provádějí také takzvané „zelené vinobraní“, kdy se část hroznů řeže na zem, aby ty zbylé dozrály do co nejvyšší kvality.
V roce 2002 vinařství vysadilo odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon a začalo pracovat na dnes již legendárním cuvée Skale. To od té doby získalo řadu ocenění na prestižních mezinárodních soutěžích. Nyní rodina dokončuje dům na vinici Skale a plánuje další výsadbu, především odrůdy Pinot Noir. Manželé Springerovi pořádají také degustační večery s kulinářskými vstupy a pravidelně investují do prémiových barikových sudů od předních výrobců.
V nich poté zrají červená vína minimálně deset měsíců a ty se ani nefiltrují, ani nečiří. U bílých vín se provádí pouze lehká filtrace. Senzorické vlastnosti vín tak vinařství ovlivňuje výhradně přirozenou cestou.
„Všechno, co děláme, je vedeno naší úctou k přírodě a tradičním hodnotám, které jsou s vinohradnictvím a výrobou vín na Moravě po generace spojeny,“ popisuje rodinnou filozofii Pavel Springer, jehož vína v sobě nesou nejen terroir výjimečné viniční tratě, ale i osobitost jejich tvůrce, který dnes patří na tuzemské scéně mezi absolutní vinařskou špičku. *
Senzorické vlastnosti našich vín ovlivňujeme výhradně přirozenou cestou