Menu Zavřít

Rodné číslo nahradí jiná identifikace

17. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Za největší prohřešek proti ochraně osobních údajů považuje předseda Úřadu pro ochranu osobních údajů Igor Němec formu daňového identifikačního čísla (DIČ) u fyzických osob, které se shoduje s rodným číslem podnikající fyzické osoby.

Autor: Martin Siebert

CIF24

„Tím jsou tito podnikatelé diskriminováni, přitom k tomu není žádný důvod. Slouží to jen k ulehčení práce úředníků, kteří podnikatele evidují,“ tvrdí Němec v rozhovoru pro týdeník Profit. Vláda připomínku úřadu přijala, ale poslanci nakonec ve sněmovně zákon změnili. „I když ministr ve vládě naši připomínku uzná, úředníci ministerstva si ve sněmovně zajistí, aby všechno zůstalo při starém. Nebo když při kontrole státní instituce objevíme porušení zákona a uložíme nápravu, úředníci to „napraví“ tak, že přijdou s novelou zákona, která jim porušení zákona zlegalizuje,“ kritizuje postup úřadů Němec.

Rodné číslo je podle Němce citlivý osobní údaj, který by si lidé měli chránit, protože řada databází je vedena právě pod rodným číslem. Úřad pro ochranu osobních údajů chce dosáhnout toho, aby se již nezaváděly další databáze, kde je klíčovým slovem rodné číslo. Podle Němce se v budoucnu situace zlepší, protože v zaváděném e-govermentu už v podobných souvislostech rodné číslo fungovat nebude. Bude nahrazeno jiným číslem, bezvýznamným identifikátorem, který bude mít každý občan.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).